email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbarea perioadei fiscale in materie de TVA la efectuarea unei achizitii intracomunitare

schimbarea perioadei fiscaletrimestrul calendaristicperioada fiscalaachizitie intracomunitara

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri au obligatia sa solicite schimbarea perioadei de la trimestrul la luna calendaristica.

Achizitiile intracomunitare de servicii nu determina obligatia de schimbare a perioadei fiscale.

In acest sens, persoanele impozabile trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni – Formular 092 - la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie.

Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

   a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

   b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA;

   c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri

Faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri.

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei pe valoare adaugata intervine la data emiterii facturii.
Daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior livrarii de bunuri pentru livrarea intracomunitara de bunuri scutita de TVA in statul membru din care se efectueaza, exigibilitatea taxei pe valoare adaugata aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii.

Si in cazul incasarii de avansuri exigibilitatea TVA intervine la data facturii.

In situatia in care pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea, beneficiarul nu a primit o factura de la furnizor acesta are obligatia sa emita o autofactura. In acest caz exigibilitatea TVA intervine la data emiterii autofacturii ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Spre exemplu, daca bunurile sunt receptionate in data de 25 iulie 2016, iar furnizorul intracomunitar emite factura pe data de 02 august 2016, faptul generator intervine in data de 25 iulie 2016, iar exigibilitatea TVA intervine la data de 02 august 2016.

Achizitia intracomunitara se evidentiaza in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente lunii august 2016. Aceste date se vor completa corespunzator in sectiunea III din Formularul 092. Persoana impozabila care efectueaza achizitia intracomunitara trebuie sa depuna declaratia de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii august, in care a intervinit exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, respectiv pana pe data de 7 septembrie 2016, inclusiv.

Perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu luna septembrie 2016. Lunile iulie si august 2016 vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
schimbarea perioadei fiscaletrimestrul calendaristicperioada fiscalaachizitie intracomunitara


Data aparitiei: 22 Iulie 2016

Votati articolul "Schimbarea perioadei fiscale in materie de TVA la efectuarea unei achizitii intracomunitare":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X