email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Capitalurile proprii ale firmei

capitalurile propriicapitalul socialprimele de capitalrezervele din reevaluarerezerve statutare

Capitalurile proprii corespund finantarii proprii a activitatii firmei si sunt formate din:
- capitalul social
- primele de capital
- rezervele din reevaluare
- rezervele
- rezultatul reportat
- rezultatul exercitiului

Capitalul social

Capitalul social se constituie la infiintarea firmei, fiind o conditie a existentei si functionarii acesteia. Se diferentiaza in:
capital social subscris nevarsat (nedepus), care reprezinta capitalul pe care actionarii s-au angajat sa-l puna la dispozitia firmei

capital social subscris varsat (depus), care reprezinta partea din capitalul subscris care a fost efectiv pus la dispozitia firmei de catre acestia.

Pe parcursul functionarii firmei, capitalul poate fi majorat prin emisiunea de noi actiuni, sau prin operatiuni interne (incorporarea de rezerve, capitalizarea beneficiului exercitiului precedent, transformarea de obligatiuni in actiuni etc). De asemenea, el poate fi diminuat prin reducerea numarului de sau diminuarea valorii nominale a acestora ca urmare a retragerii unor actionari, rascumpararea actiunilor, acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti etc.

Primele de capital

Primele de capital includ primele de emisiune, fuziune, aport si de conversie:
- primele de emisiune se determina ca diferenta intre pretul de emisiune de noi actiuni sau parti sociale si valoarea nominala a acestora
- primele de fuziune se determina ca diferenta intre valoarea aportului rezultat din fuziune si valoarea cu care a crescut capitalul social al societatii absorbante
- primele de aport se calculeaza ca diferenta intre valoarea bunurilor aportate si valoarea nominala a capitalului social cu care au fost remunerate aceste aporturi
- primele de conversie a obligatiunilor in actiuni se calculeaza ca diferenta intre valoarea nominala a obligatiunilor corespunzatoare imprumuturilor obligatare si valoarea actiunilor emise potrivit prevederilor contractuale, atunci cand valoarea obligatiunilor depaseste valoarea actiunilor corespunzatoare.

Rezervele din reevaluare

Rezervele din reevaluare sunt determinate de diferentele rezultate din reevaluarea imobilizarilor corporale. Cu ocazia reevaluarii, valoarea lor variaza fata de valoarea contabila, cresterea sau scaderea lor fiind considerata sigura si durabila.

Evidentierea rezervelor din reevaluare trebuie efectuata pe fiecare imobilizare corporala in parte si pe fiecare operatiune de reevaluare care a avut loc. Diminuarea rezervelor din reevaluare poate fi efectuata numai in limita soldului creditor existent, aferent imobilizarii respective.

Rezervele

Rezervele reprezinta beneficii capitalizate in mod durabil de catre firma pana la o decizie contrara a organelor competente. Deci, caracteristica lor de baza este aceea ca se constituie in raport cu cotele retinute din beneficiile exercitiului financiar curent. In mod exceptional, rezervele pot fi constituite si din alte surse, cum ar fi din diferentele din reevaluare sau din primele legate de capital.

Structural, rezervele se impart in:
- rezerve legale - se constituie anual din profitul firmei, in cotele si limitele prevazute de lege, si pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege
- rezerve statutare - se constituie anual din profitul net al firmei, conform prevederilor din actul constitutiv
alte rezerve neprevazute de lege sau de actul constitutiv, care pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor

Rezultatul reportat

In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile. Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor.

Profitul net al exercitiului financiar

Acesta figureaza ca sursa proprie de finantare pana la momentul repartizarii lui pe destinatiile stabilite prin lege sau actul constitutiv. Rezultatele negative se iau in calcul cu semnul minus si in consecinta, diminueaza capitalul propriu.

 


de Robert Gearba

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capitalurile propriicapitalul socialprimele de capitalrezervele din reevaluarerezerve statutare


Data aparitiei: 26 Iulie 2016

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Capitalurile proprii ale firmei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X