email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare reprezentant fiscal. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam?

reprezentantul fiscalcodul fiscalscopuri de tvamandatatfacturareprezentant fiscal societate

Daca aveti intrebari legate de pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a putea fi reprezentant fiscal pentru o societate din UE, materialul urmator este sursa potrivita. Vom vedea in ce masura societatea care va fi reprezentant fiscal are nevoie de un anumit cod CAEN, precum si ce alte conditii trebuie indeplinite.

Atunci cand o persoana impozabila stabilita in Comunitate (dar nu in Romania) este obligata la plata TVA in Romania, fie se inregistreaza ca platitor de TVA in Romania, fie isi desemneaza un reprezentant fiscal ca persoana obligata la plata taxei, conform art 316 alin 7 din Codul fiscal.

Pentru desemnarea reprezentantului fiscal persoana straina trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat ca platitor de impozite si taxe. Cererea va fi insotita si de:
-  declaratia de incepere a activitatii, care va cuprinde: data, volumul si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania. Ulterior inceperii activitatii, volumul si natura activitatii pot fi modificate potrivit prevederilor contractuale, aceste modificari urmand a fi comunicate si organului fiscal competent la care reprezentantul fiscal este inregistrat ca platitor de impozite si taxe;
- copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile respective;
- acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor si valoarea estimata a acestora;
- contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte intinderea mandatului acordat reprezentantului.

Organul fiscal verifica indeplinirea conditiilor prevazute mai sus si, in termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii, comunica decizia luata atat persoanei impozabile nestabilita in Romania, cat si persoanei propuse ca reprezentant fiscal de aceasta.

Daca cererea este acceptata, odata cu transmiterea deciziei de aprobare se indica si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal ca mandatar al persoanei impozabile. Acest cod va fi diferit de codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit pentru activitatea proprie a acestuia.

Dupa ce a fost acceptat de organul fiscal, reprezentantul fiscal este raspunzator, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind TVA, pentru toate operatiunile efectuate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania atat timp cat dureaza mandatul sau. In acelasi timp, persoana care a desemnat-o o alta persoana ca reprezentant fiscal este si ea tinuta raspunzatoare individual si in solidar cu reprezentantul pentru plata taxei.

Reprezentantul fiscal este mandatat sa emita factura destinata beneficiarului persoanei straine. Va emite factura pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxa corespunzator operatiunilor respective, pe care o transmite beneficiarului.

Redam mai jos pct 89 din normele metodologice de aplicare a art 316 alin 7 din codul fiscal
cu privire la procedura de desemnare a reprezentantului fiscal.

"89. (1) In aplicarea prevederilor art. 316 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila nestabilita care se inregistreaza in Romania prin reprezentant fiscal, desemneaza reprezentantul fiscal printr-o cerere depusa la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat in scopuri de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal poate fi solicitata de o persoana impozabila nestabilita in Romania daca este obligata sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA sau poate opta sa se inregistreze, conform prevederilor de la pct. 88 alin. (6). Cererea trebuie insotita de:

a) declaratia de incepere a activitatii, care cuprinde: data si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania, precum si de documentele prevazute la pct. 88 alin. (6);

b) copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile nestabilite in Romania;

c) acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor;

d) contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte intinderea mandatului acordat reprezentantului.

(2) Nu se admite decat un singur reprezentant fiscal pentru ansamblul operatiunilor desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania. Nu se admite coexistenta mai multor reprezentanti fiscali cu angajamente limitate pentru reprezentarea aceleiasi persoane impozabile nestabilite in Romania. Pot fi desemnate ca reprezentanti fiscali orice persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.

(3) Organul fiscal competent verifica indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) si (2) si, in termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii, comunica decizia luata atat persoanei impozabile nestabilite in Romania, cat si persoanei propuse ca reprezentant fiscal. In cazul acceptarii cererii, concomitent cu transmiterea deciziei de aprobare se indica si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile nestabilite in Romania prin reprezentant fiscal ca mandatar al persoanei impozabile, care trebuie sa fie diferit de codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit pentru activitatea proprie a reprezentantului fiscal. In cazul respingerii cererii, decizia se comunica ambelor parti, cu motivarea refuzului.

(4) Reprezentantul fiscal, dupa ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind taxa pe valoarea adaugata, pentru toate operatiunile pentru care a fost mandatat, efectuate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania, atat timp cat dureaza mandatul sau.

(5) In situatia in care mandatul reprezentantului fiscal inceteaza, dar continua activitatea economica a persoanei impozabile nestabilite in Romania pentru care aceasta trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA conform pct. 88 alin. (6), aceasta este obligata fie sa prelungeasca mandatul reprezentantului fiscal, fie sa mandateze alt reprezentant fiscal, fie sa se inregistreze direct fara reprezentant fiscal in situatia in care este o persoana impozabila stabilita in Uniunea Europeana.

(6) Reprezentantul fiscal trebuie sa anunte in scris organul fiscal competent cu privire la faptul ca mandatul sau a incetat si sa precizeze ultimul decont de taxa pe valoarea adaugata pe care il depune in aceasta calitate. Incetarea mandatului reprezentantului fiscal nu poate fi anterioara datei la care are obligatia sa depuna ultimul decont taxa in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania pe care o reprezinta."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reprezentantul fiscalcodul fiscalscopuri de tvamandatatfacturareprezentant fiscal societate


Data aparitiei: 05 August 2016

Votati articolul "Inregistrare reprezentant fiscal. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X