email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autofacturi. Cum le intocmim corect si ce alte obligatii fiscale apar?

autofacturicontract de mandatcodul fisalomfp 2634/2015documentelor financiar-contabile

In analiza de mai jos, o firma primeste de la un client UE autofacturi emise de el in baza unui mandat (inserat in contract) prin care este imputernicit sa emita facturi in numele firmei din Romania. Vom veda cum se inregistreaza aceste facturi in contabilitate, precum si daca se pot inregistra in baza acestor autofacturi si venituri sau daca vor fi emise alte facturi in oglinda.

Dat fiind faptul ca numerele de autofacturi vor aparea in Jurnalul de vanzari, stabilim daca e nevoie de plaja de facturi definita cu numerele date de client autofacturilor emise catre  firma romana. De asemenea, daca se emit autofacturi, stabilim in ce masura se va consuma din plaja de numere deja definita sau daca se recomanda sa fie definita o alta plaja de numere.


Potrivit art 319 alin (18) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"Pot fi emise facturi de catre beneficiar in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice."

Potrivit prevederilor art. 319 alin. (18) din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:

a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 319 alin. (20) sau (21) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.


(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) de catre cumparatorul unui bun sau unui serviciu nu restrictioneaza dreptul furnizorului de a emite alte facturi catre respectivul cumparator in perioada acoperita de acord.
(3) Termenii si conditiile acordului prealabil si ale procedurilor de acceptare prevazute la alin. (1) pentru fiecare factura se stabilesc de catre furnizor/prestator si client. La cererea organului de control, partile trebuie sa fie in masura sa demonstreze existenta acordului prealabil. (pct 96.1 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal).
   
Din aceste prevederi legale, rezulta urmatoarele:

1.in baza facturilor transmise de client, emise de acesta in numele furnizorului, se fac inregistrarile in contabilitate fara a mai fi nevoie sa se emita alte facturi

411"Clienti"   =   7… "Cont de venituri"

2. aceste facturi se inregistreaza in jurnalul de vanzari

3. alocarea plajelor de numere de facturi se fac printr-o procedura acceptata de clientul austric; in opinia mea, avand in vedere ca beneficiarul emite aceste facturi, nu este obligatorie alocarea plajei de numere de catre furnizor, dar acest lucru se poate conveni in acordul semnat.
   
Referitor la autofacturile emise pentru alte scopuri (colectare TVA protocol), potrivit pct 24 din OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile:

"Entitatile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:  

   - persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii vor desemna, prin decizie interna scrisa, o persoana sau mai multe, dupa caz, care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente;  
  - fiecare document va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de entitate. In alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.;  
 - entitatile vor emite proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document".
 
Asadar, in baza unei proceduri interne, numarul acestor autofacturi va fi unul secvential acordat in baza uneia sau mai multor serii. In concluzie puteti sa va alocati si o alta plaja de numere pentru acest tip de autofacturi.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
autofacturicontract de mandatcodul fisalomfp 2634/2015documentelor financiar-contabile


Data aparitiei: 05 August 2016

Votati articolul "Autofacturi. Cum le intocmim corect si ce alte obligatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 2.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X