email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei: Procedura de inregistrare in scopuri de TVA pentru anumiti contribuabili carora le-a fost anulat codul de TVA din oficiu

OANAF 2011/2016inregistrarea in scopuri de tvainactivitate temporararegistrul comertului

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 589 din 03/08/2016 a fost publicat OANAF 2011/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Pocedura se aplica pentru inregistrarea in scopuri de TVA la solicitarea persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, intrucat:

   a) au fost declarate inactive sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;

   b) asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au/a avut inscrise in cazierul fiscal fapte, in conditiile prevazute de art. 316 alin. (11) lit. c) din Codul fiscal;

   c) nu au depus niciun decont de TVA;

   d) nu au evidentiat, in deconturile de taxa depuse, nicio operatiune realizata.

Persoanele impozabile care s-au aflat intr-una din aceste situatii si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA depun la organul fiscal la care sunt inregistrati formularul 099 "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".


Formularul se depune insotit de documentatia prevazuta de procedura sau de alte dispozitii legale in vigoare, la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire.

In situatia persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca au fost declarate in inactivitate sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, precum si in situatia persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazier inregistrarea in scopuri de TVA, la cerere, se face numai daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii.
Persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru nedepunerea niciunui decont de TVA  depun cererea de inregistrare insotita de:
   a) toate deconturile de TVA (formular 300) nedepuse la termen;
   b) o cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa;

In situatia persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca au fost declarate in inactivitate sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, inregistrarea in scopuri de TVA, la cerere, se face numai daca la data depunerii cererii de inregistrare sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
   a) persoana impozabila s-a reactivat;
   b) persoana impozabila a inregistrat in registrul comertului mentiunea de reluare a activitatii, potrivit legii;
   c) persoana impozabila nu se incadreaza in nicio alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

In situatia persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazier persoana impozabila va fi inregistrata in scopuri de TVA daca la data depunerii cererii de inregistrare sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
   a) faptele care au condus la anularea inregistrarii nu mai figureaza in evidenta cazierului fiscal al persoanei impozabile;
   b) actualii asociati/administratori ai persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi nu au/are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau situatii de atragere a raspunderii solidare. In cazul societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se verifica daca actualii asociati majoritari sau, dupa caz, asociatul unic au/are inscrise astfel de fapte/situatii;
   c) persoana impozabila nu se incadreaza in nicio alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.
In cazul societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ai caror asociati din cauza carora s-a dispus anularea inregistrarii in scopuri de TVA nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii, compartimentul de specialitate aplica prezenta procedura chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, daca societatea nu se incadreaza in nicio alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

In solutionarea cererilor de inregistrare in scopuri de TVA depuse de persoanele impozabile - societati reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile, in mod corespunzator, si prevederile procedurale privind criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OANAF 2011/2016inregistrarea in scopuri de tvainactivitate temporararegistrul comertului


Data aparitiei: 08 August 2016

Votati articolul "Analiza zilei: Procedura de inregistrare in scopuri de TVA pentru anumiti contribuabili carora le-a fost anulat codul de TVA din oficiu":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X