email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom fiscal de la ANAF: Stabilirea rezidentei fiscale persoanelor fizice

stabilirea rezidentei fiscale183 zileanafrezidenta in RomaniaChestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale

ANAF a transmis recent noua reglementare privind stabilirea rezidentei fiscale persoanelor fizice care sosesc /pleaca, in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile.

Avand in vedere publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, nr.577/29.07.2016, a Ordinului Ministrului finantelor publice nr. 1099/ 12 iulie 2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice, care a abrogat vechea reglementare cuprinsa in Ordinul ministrului finantelor publice nr. 74/2012 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta fiscala in Romania a persoanelor fizice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 73 din 30 ianuarie 2012, redam mai jos informatiile referitoare la stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea/plecarea in/din Romania.

Cine completeaza chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania?

Persoanele fizice care sosesc in Romania si au o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania".

Nu au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania" cetatenii straini cu statut diplomatic sau consular in Romania, cetatenii straini care sunt functionari ori angajati ai unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, cetatenii straini care sunt functionari sau angajati ai unui stat strain in Romania, membrii familiilor acestora, cu respectarea regulilor generale ale dreptului international sau a prevederilor
acordurilor speciale la care Romania este parte.

Cine completeaza chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania?

Urmatoarele persoane fizice care pleaca din Romania, au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania":

- persoanele fizice rezidente in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive;

 - persoanele fizice nerezidente care au avut obligatia completarii formularului

"Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania", care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive;

Care este termenul de depunere a chestionarelor si organul fiscal central competent la care se depun acestea?

- Chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania, vor fi inregistrate de persoanele fizice in cauza, personal sau prin imputernicit, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania, la organul fiscal central competent in a carei raza teritoriala persoanele fizice isi au domiciliul fiscal, potrivit legii.

- Chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania, vor fi inregistrate de persoanele fizice in cauza cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania la autoritatea fiscala competenta in a carei raza teritoriala persoanele fizice isi au domiciliul fiscal, potrivit legii.

Cum se difuzeaza si cum se depun chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice care sosesc /pleaca, in/din Romania?

Chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea /plecarea, in/din Romania se difuzeaza gratuit de catre unitatile fiscale sau se pot descarca de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro - Asistenta Contribuabili - Persoane juridice - Legislatie - Formulare fiscale si ghid de completare - Formulare fiscale modificate cu 1 ianuarie 2016 – formulare fiscale fara numar.

Chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea /plecarea, in/din Romania se depun in format hartie direct la registratura organului fiscal central competent sau se transmit organului fiscal central competent prin posta, cu confirmare de primire.

ATENTIE!
Orice schimbare aparuta, care poate aduce modificari in ceea ce priveste statutul rezidentei in Romania, trebuie adusa la cunostinta organului fiscal central competent de catre persoana fizica in cauza.


 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stabilirea rezidentei fiscale183 zileanafrezidenta in RomaniaChestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale


Data aparitiei: 10 August 2016

Votati articolul "Zoom fiscal de la ANAF: Stabilirea rezidentei fiscale persoanelor fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X