Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune de intrebari si raspunsuri ANAF: CAS datorat de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente

plata casvenituri activitati independente2017formular 200baza de calculasigurari sociale

Va reamintim ca una dintre sesiunile ANAF a avut ca tema si contributia de asigurari sociale  datorata de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente. Mai jos redam unele dintre cele mai interesante si utile raspunsuri date de ANAF la intrebarile contribuabililor.

Intrebare contribuabil: Se va schimba incepand de anul viitor? Nu se calculeaza dupa realizarile din anul acesta ?

Raspuns ANAF:

In anul 2016, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, impuse in sistem real, se incadreaza in categoria asiguratilor obligatoriu in sistemul public de pensii, fiind obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, daca venitul realizat in anul 2015, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut.

Conform legislatiei in vigoare, in anul 2017, in baza declaratiei privind venitul realizat – formular 200 pentru anul 2016 depusa pana la data de 25.05.2017, se efectueaza definitivarea contributiei de asigurari sociale pentru anul 2016 de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, prin aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de contributie  de 26,3%, conform optiunii exprimate de catre dumneavoastra la depunerea formularului 600, cu incadrarea acesteia in plafonul minim si maxim. Platile anticipate pentru 2017 se vor stabili in functie de venitul realizat in anul 2016

 

Intrebare contribuabil:

Un PFA care isi incheie activitatea anul acesta, iar venitul net lunar pentru perioada activa este peste 938 lei, trebuie sa plateasca CAS? Daca trebuie sa plateasca, plata se va realiza anul acesta la inchidere sau doar la anul, in 2017?


Raspuns ANAF:

In situatia in care va incetati activitatea si nu va mai incadrati in categoria persoanelor care au obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit prevederilor art. 151 alin. (8) din Codul fiscal, este necesar sa depuneti la organul fiscal formularul 220 “Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" in vederea recalcularii platilor anticipate cu titlul de contributii sociale, bifand casuta corespunzatoare, si completarea formularului la capitolul II Date privind activitatea desfasurata pct. 11 Data incetarii obligatiei de plata CAS.

Nu exista prevederi legale pentru definitivarea CAS in cursul anului, regularizarea acestuia facandu-se in anul urmator realizarii venitului. Informatii suplimentare puteti obtine utilizand formularul de asistenta de la urmatorul link:  https://www.anaf.ro/arondare/

Intrebare contribuabil:

Pentru un PFA care s-a infiintat in ianuarie 2016 si a estimat un venit net de 6000 de lei, adica
sub cei 35% din venitul mediu pentru fundamentarea bugetului, si va realiza tot
aproximativ 6000 de lei, acesta va plati pentru anul 2016 prin decizie de impunere CAS la
nivelul minim sau nu va plati deloc pentru 2016?

Raspuns ANAF:
 
Avand in vedere ca, la data infiintarii, respectiv ianuarie 2016, PFA-ul a estimat un venit pentru anul in curs care se afla sub nivelul a 35% din castigul salarial mediu brut, consideram ca, nu aveati obligatia completarii si depunerii formularului 600 - "DECLARAtIE privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii" si nici a efectuarii platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale pentru anul 2016.

In baza declaratiei privind venitul realizat – formular 200 pentru anul 2016 depus pana la data de 25.05.2017, se efectueaza definitivarea contributiei de asigurari sociale pentru anul 2016 de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, cu respectarea plafonului minim sau maxim. Daca venitul realizat in anul 2016 de aceste persoane care nu au avut obligatia de a efectua plati anticipate in 2016, va fi sub plafonul minim (35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat) nu se va datora pentru anul 2016 CAS.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata casvenituri activitati independente2017formular 200baza de calculasigurari sociale


Data aparitiei: 17 August 2016
Ultima actualizare: 22 August 2016

Votati articolul "Sesiune de intrebari si raspunsuri ANAF: CAS datorat de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente":
Rating:

Nota: 4.35 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X