email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom contabil: Valorificarea actiunilor proprii dobandite de societate

actiuni propriirascumparare actiunicodul fiscalsocietate pe actiunilegea societatilor

In cazul in care o societate pe actiuni si-a rascumparat o parte dintre actiunile proprii, vom vedea care sunt optiunile pe care aceasta le are in ceea ce priveste valorificarea lor.

Reglementarea procedurii dobandirii propriilor actiuni de catre societatea pe actiuni este realizata in cadrul art. 103 indice 1 - art. 107 indice 1 din Legea societatilor 31/1990, prevederi introduse prin punctul 49. din Lege nr. 441/2006. Aceste prevederi, derogatorii de la regula generala prevazuta la art. 103, instituie o serie de reguli cu privire la regimul juridic aplicabil actiunilor proprii dobandite de societate. Fara a indica modalitatile in care actiunile pot fi valorificate dispozitiile Legii societatilor ca si in cazul altor institutii juridice impun doar restrictiile speciale, lasand toate celelate modalitati la dispozitia societatii.

O modalitate de valorificare a actiunilor este sugerata chiar de art. 103 indice 1 alin (2) care subliniaza restrictia potrivit careia in situatia in care actiunile proprii sunt dobandite pentru a fi distribuite angajatilor societatii, actiunile astfel dobandite trebuie distribuite in termen de 12 luni de la data dobandirii.

Celelate modalitati de valorificare a actiunilor sunt de asemenea subliniate de prevederile art. 105 indice 1 lit. c) care subliniaza ipoteza instrainarii actiunilor cu titlu oneros. Asadar, societatea are posiblitatea nu numai sa le instraineze cu tilu gratuit sau oneros, dar cu un pret preferential, propriilor salariati ci si sa le instraineze unor terte persoane in conditiile in care piata ii permite obtinerea de profit.

Avand in vedere restrictiile impuse societatii pe perioada detinerii propriilor actiuni cum sunt cele privind limitarea dreptului la dividend, mentinerea unei rezerve care nu poate fi distribuite in cazul in care actiunile sunt incluse in activul bilantului, ori interdictia constituirii de garantii reale asupra propriilor actiuni, consideram ca operatiunea deliberata de dobandire a acestora poate avea ca obiectiv sporirea valorii lor ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate si valorificarea acestora catre terti cu respectarea, daca este cazul a reglementarilor speciale privind piata de capital. In acelasi timp operatiunea poate fi efectuata pentru a impiedica in anumite circumstante dobandirea lor de catre alte persoane si obtinerea astfel a unor majoritati in adunarea generala.

In concluzie, consideram ca societatea (adunarea generala a actionarilor) poate decide  in mod liber instrainarea actiunilor proprii cu titlu gratuit sau oneros cu respectarea termenelor maxime de detinere stabilite in circumstantele speciale prevazute de dispozitiile legale mentionate mai sus.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu, jurist si expert in proceduri fiscale

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
actiuni propriirascumparare actiunicodul fiscalsocietate pe actiunilegea societatilor


Data aparitiei: 17 August 2016
Ultima actualizare: 22 August 2016

Votati articolul "Zoom contabil: Valorificarea actiunilor proprii dobandite de societate":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X