email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Recunoasterea veniturilor din vanzarea bunurilor si prestarea serviciilor

recunoasterea veniturilorOMFP 1802/2014veniturile microintreprinderilortransferul dreptului de proprietatecontul 332

In vederea stabilirii bazei de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor ori a impozitului pe profit este important sa inregistram corect veniturile in contabilitate. Momentul recunoasterii veniturilor in contabilitate se determina conform reglementarilor contabile aplicabile.

In cazul vanzarii de bunuri, reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabilesc ca veniturile se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti. Pentru inregistrarea veniturilor din vanzarea bunurilor trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:

   a) entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;

   b) entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;

   c) marimea veniturilor poate fi evaluata in mod credibil;

   d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate; si

   e) costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil.



Evaluarea momentului in care o entitate a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative aferente dreptului de proprietate asupra bunurilor impune o examinare a circumstantelor in care s-a desfasurat tranzactia. In cele mai multe cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate coincide cu transferul titlului legal de proprietate sau cu trecerea bunurilor in posesia cumparatorului. Acesta este cazul celor mai multe vanzari cu amanuntul. In alte cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate apare intr-un moment diferit de cel al transferului titlului legal de proprietate sau de cel al trecerii bunurilor in posesia cumparatorului. Daca o entitate pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate, atunci tranzactia reprezinta o vanzare si veniturile sunt recunoscute. De exemplu, un vanzator poate pastra titlul de proprietate asupra bunurilor doar pentru a se asigura ca va incasa suma care se datoreaza. Intr-un asemenea caz, daca entitatea a transferat riscurile si beneficiile semnificative aferente dreptului de proprietate, tranzactia este o vanzare si veniturile sunt recunoscute.

Veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.

Contravaloarea lucrarilor nereceptionate de beneficiar pana la sfarsitul perioadei se evidentiaza la cost, in contul 332 "Servicii in curs de executie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie".

Astfel, in cazul in care serviciile nu sunt receptionate de catre beneficiar la sfarsitul lunii nu se recunosc in contabilitate veniturile din prestari de servicii (contul 704 – „Venituri din servicii prestate”). Contravaloarea lucrarilor nereceptionate de catre beneficiar se evidentiaza in contabilitate, la sfarsitul lunii prin formula:

                                       332         =         712
    "Servicii in curs de executie"         „Venituri aferente costurilor serviciilor
    in curs de executie"

In cazul in care lucrarile sunt receptionate de catre beneficiar, dar nu a fost intocmita factura, veniturile din servicii prestate se inregistreaza in contabilitatem la sfarsitul lunii cu ajutorul contului 418 – "Clienti - facturi de intocmit", astfel:

                                    418        =        704    
   "Clienti - facturi de intocmit"    „Venituri din servicii prestate”

In luna urmatoare, la emiterea facturii se inregistreaza:
            
                        4111        =        418            
                     "Clienti"        "Clienti - facturi de intocmit"    

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recunoasterea veniturilorOMFP 1802/2014veniturile microintreprinderilortransferul dreptului de proprietatecontul 332


Data aparitiei: 23 August 2016

Votati articolul "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Recunoasterea veniturilor din vanzarea bunurilor si prestarea serviciilor":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X