Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom fiscal: Procedura de anulare a codurilor de TVA pentru contribuabilii cu risc fiscal mediu. OPANAF 2393/2016

anularea codurilor de TVAOPANAF 2393/2016codul de tvacodul fiscalSolicitarea de inregistrare

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.629/17.08.2016 a fost publicat OPANAF 2393/2016 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art.316 alin.(12), lit.e) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr.31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art.316 alin.(11), lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr.31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA.

Acest act normativ abroga OPANAF 3840/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Potrivit noii proceduri privind inregistrarea in scopuri de TVA, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal va asigura contribuabilului posibilitatea de a-si exercita dreptul de a fi ascultat cu privire la rezultatul analizei efectuate de către organul fiscal, urmare careia s-a realizat incadrarea contribuabilului intr-un anumit profil de risc fiscal, drept legiferat prin dispozitiile art.9 din Codul de Procedura Fiscala.

Evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera de aplicare a TVA, vizeaza doar persoanele care indeplinesc partial criteriile de evaluare, incadrate la profilul de risc mediu, prin aplicarea automata si fara limitare a unui set de indicatori/criterii de risc cu privire la urmatoarele aspecte:

- gradul de conformare la declarare si plata a persoanelor impozabile;
- existenta sediului social sau al sediilor secundare unde se desfasoara activitatea pentru care s-a obtinut autorizatie de functionare;
- existenta angajatilor in vederea realizarii obiectului de activitate;
- prezenta neconcordantelor dintre livrarile si achizitiile de bunuri declarate de catre parteneri si cele declarate de persoana impozabila in cadrul relatiilor economice desfasurate.

Invitatia la interviu se face in scris, in conformitate cu noua procedura si va cuprinde:

· data, ora si locul la care contribuabilul este obligat sa se prezinte;
· baza legala a solicitarii;
· scopul solicitarii;
· documentele pe care contribuabilul este obligat sa le prezinte.

Dupa primirea invitatiei, persoana impozabila poate solicita, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de prezentare, caz in care interviul se reprogrameaza. De retinut: Termenul de solutionare a cererii de inregistrare in scopuri de TVA se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data comunicarii invitatiei si data la care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la organul fiscal.

Solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se respinge in cazul in care reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezinta la locul si data stabilite prin invitatie, respectiv nu furnizeaza informatiile si documentele solicitate. in acest caz, compartimentul de evaluare intocmeste un referat care cuprinde propunerea de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA.

In conditiile in care, reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta si furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, justificand intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, compartimentul de evaluare intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Pe de alta parte, atunci cand reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta, dar nu furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate sau, se prezinta, furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, dar nu justifica intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, compartimentul de evaluare poate sa:

- respinga cererea de inregistrare in scopuri de TVA si sa intocmeasca un referat care cuprinde propunerea de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul in care persoana impozabila se afla la prima cerere de inregistrare in scopuri de TVA.

- transmita motivat solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA si documentatia care a stat la baza analizei, directiei regionale antifrauda fiscala

Sursa: ANAF Galati


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anularea codurilor de TVAOPANAF 2393/2016codul de tvacodul fiscalSolicitarea de inregistrare


Data aparitiei: 25 August 2016

Votati articolul "Zoom fiscal: Procedura de anulare a codurilor de TVA pentru contribuabilii cu risc fiscal mediu. OPANAF 2393/2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X