email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preluarea in plata a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca de catre casele de asigurari sociale de sanatate

indemnizatii incapacitate temporara de muncaangajatorcasele de muncaasigurari de sanatate

De regula, plata indemnizatiilor  de incapacitate temporara de munca se face lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii.

In anumite situatii, insa,  plata indemnizatiei de incapacitate temporara de munca este preluata de catre casele de asigurari de sanatate.

Una dintre aceste situatii este aceea in care expira contractul individual de munca pe durata determinata.

Casele de sanatate vor prelua in plata numai indemnizatiile de incapacitate temporara de munca ivite anterior expirarii contractului individual de munca.

Luam spre dezbatere cazul unui salariat cu contract de munca pe durata determinata  care beneficiaza de  concediul medical din ultima zi lucrata, concediul medical avand un numar de zile peste data expirarii contractului de munca.

Potrivit art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata. Cu alte cuvinte, expirarea termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata reprezinta o situatie in care contractul individual de munca existent inceteaza de drept.



Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca, independent de vointa angajatului sau a angajatorului.

Totodata, art. 49 alin. (5) din Codul muncii, republicat, stabileste ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
In completarea alin. (5), alin. (6) din acelasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta cauza de suspendare a contractului individual de munca, in conformitate cu art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat.

In concluzie, contractul individual de munca al salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca, chiar daca la acea data salariatul respectiv se afla in concediu medical.

Conform alin. (2) al art. 56 din Codul muncii, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Decizia angajatorului reprezinta, in acest caz, actul constatator al incetarii contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.

Dupa expirarea termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, indemnizatia aferenta concediului medical acordat anterior expirarii acestui termen se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) de catre casele de asigurari de sanatate in baza prevederilor art. 32 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Angajatorul va plati prima zi de incapacitate temporara de munca iar zilele urmatoare vor fi preluate in plata de casa de asigurari de sanatate.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatii incapacitate temporara de muncaangajatorcasele de muncaasigurari de sanatate


Data aparitiei: 30 August 2016

Votati articolul "Preluarea in plata a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca de catre casele de asigurari sociale de sanatate":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X