email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evidentiere in programul Saga si Declaratia 394. Sfaturile specialistului pe un caz aplicat

declaratia 394programul sagaD 394achizitii bunurideducerisagacodul fiscaltva

Va propunem azi o analiza care priveste achizitiile de bunuri si servicii destinate exclusiv operatiunilor scutite fara drept de deducere, alaturi de aspectele care tin de evidentierea in programul Saga si Declaratia 394.

Avem, mai intai, doua intrebari la care specialistul va raspunde prin cele ce urmeaza:

Intrebarea nr. 1. Cum sau ce selectam in programul Saga la intrari la tip document - facturile aferente activitatii scutita de TVA fara drept de deducere, fara calcul pro-rata (se cunoaste destinatia la momentul achizitiei si in acest sens le tinem pe jurnale)?

Intrebarea nr. 2.La ce rand din D300 trebuie evidentiate achizitiile purtatoare de TVA, dar aferente activitatii scutite fara drept de deducere? Cei de la ANAF au precizat ca facturile privind achizitiile de la persoanele inregistrate in scopuri de TVA trebuie evidentiate in Declaratia 394 chiar daca pentru noi aceste achizitii sunt pentru activitatea scutita fara drept de deducere.


RASPUNS 1: Daca inca de la inceput se cunoaste destinatia achizitiei - respectiv activitate scutita care nu da drept de deducere a taxei - atunci, conform art. 300 alin. (4) din codul fiscal, taxa aferenta acelei achizitii nu se deduce.

Acest aspect se reflecta in programul Saga astfel:

Intrari - la tip se alege I Fara drept de deducere integral.

Aceasta optiune este utila doar pentru a se lista jurnalul de cumparari distinct cu acele facturi pentru care nu s-a dedus TVA (prin alegerea optiunii I de la TVA, din ecranul de jos), atunci cand inca de la inceput se cunoaste destinatia (activitate SFDD) si pentru a nu se calcula pro rata.

In ecranul de jos, unde se inregistreaza detaliile, la coloana de Nedeductibil se alege I Nedeductibil integral pentru nededucerea TVA - salvez - validez.

Ca urmare,

nota contabila aferenta facturii respective este:
6xx / 3xx = 401
4426 = 401
si 6xx / 3xx = 4426.

Cu aceasta ocazie, facem urmatoarea remarca:

Atunci cand, pentru nededucerea TVA, se alege optiunea I din ecranul de jos, si furnizorul aplica TVA la incasare (Saga pune automat bifa in ecranul de sus, pe coloana de TVA, la acei furnizori care aplica TVA la incasare), trebuie ca bifa respectiva sa fie luata (casuta TVA din ecranul de sus sa fie debifata), deoarece, daca TVA nu se deduce, nu se mai inregistreaza tva neexigibila, indiferent ca factura este sau nu achitata in luna, conform punctului 67 alin. (8) ultima teza din normele de aplicare a art. 297 din codul fiscal.
 
Dupa ce se da validare inchidere tva in luna (trimestru), din optiunea Jurnale cumparari si vanzari, din Situatii-liste, se alege perioada fiscala aferenta TVA, la jurnalul de cumparari, din casuta unde apare implicit "toate veniturile", se alege "venituri netaxabile integral", tiparire si se va edita jurnalul de cumparari doar cu facturile de achizitii destinate activitatii SFDD - pentru care la intrari, la tip, s-a ales I.

Acest tip de jurnal - desi, in varianta codului fiscal de la 01 ianuarie 2016, la articolul 300 cu pro rata, nu se mai gaseste mentiunea referitoare la evidentierea distincta in jurnalul de cumparari a achizitiilor destinate inca de la inceput unei activitati SFDD, pentru care nu se deduce TVA si care nu intra in stabilirea pro ratei - are rolul de a evidentia distinct facturile pentru care nu s-a dedus TVA si care sunt destinate activitatii scutite fara drept de deducere, pentru a nu intra in baza de calcul a pro ratei, dupa cum era specificat in codul fiscal de pana la data de 31.12.2015, la art. 147 alin. (4).

Evident, pe langa acest jurnal de cumparari partial, la finalul perioadei fiscale se va edita si jurnalul de cumparari integral, care va contine toate achizitiile din perioada fiscala respectiva.
 
RASPUNS 2. Aceste achizitii la care nu s-a dedus TVA sunt evidentiate in decontul de TVA astfel:
Daca analizam nota contabila care se face cu ocazia achizitiilor pentru care nu se deduce TVA, mentionata mai sus, facem urmatoarea judecata:

- in primul rand, s-a evidentiat TVA deductibila, prin nota 4426 = 401 - conform facturii primite de la furnizor.

Aceast TVA deductibila (care nu este un TVA dedus, ci un TVA care ar putea fi dedus, este un TVA inscris intr-un document primit de la un furnizor) si trebuie inregistrat si raportat ca atare.

Deci, factura, cu baza si TVA, se va trece pe randul 22 (sau 23 sau 24), resapectiv pe randul normal aferent unei achizitii din interiorul tarii.

Acest TVA se va prelua automat pe randul 27 Total taxa deductibila.
 
- in al doilea rand, se face analiza fiscala a acestui TVA.

Se deduce - si daca da, atunci TVA-ul deductibil devine TVA de dedus efectiv si se va prelua si pe randul 28.
Nu se deduce - atunci am facut nota 6 / 3 = 4426 - si acest TVA care nu se deduce trebuie scazut din TVA-ul deductibil (care inseamna TVA care ar putea fi dedus, inscris pe randul 27).

Diferenta dfintre TVA-ul deductibil de pe randul 27 si TVA-ul nededus din creditul contului 4426 (in Saga, se poate lista cartea mare a contului 4426, din Situatii-listari, se alege perioada fiscala pentru care se face decontul de TVA - luna sau trimestrul si apare o sinteza a contului 4426 din perioada respectiva, iar pe creditul acestui cont se vede, prin corespondanta cu conturile 6 sau 3, TVA care este nedeductibil. Acest TVA nedeductibil apare ca urmare a faptului ca, in intrari, in ecranul de jos, s-a ales optiunea I Nedeductibil integral) se trece pe randul 28 subtotal taxa dedusa, care se va prelua automat si pe randul 32.

Saga stie sa faca aceasta diferenta si inscrie corect TVA-ul deductibil (aferent tuturoe facturilor) pe randul 27 si TVA-ul dedus efectiv pe randul 28.
 
Exemplu:
Presupunem ca TVA deductibil de pe absolut toate facturile de achizitie dintr-o luna (indiferent de tratamentul fiscal aplicat de societate TVA-ului) este de 100 lei, care se gaseste in nota 6 / 3 = 401   100 lei, cu baza de 500 lei (presupunem numai cota de 20%).
Pentru doua facturi dintre acestea, nu se deduce TVA (in valoare de 30 lei), ca urmare, in ecranul de jos se alege optiunea I si nota va fi 6 / 3 = 4426  30 lei.

Pentru ambele facturi s-a ales optiunea I in ecranul de sus, pentru a se lista un jurnal distinct numai cu acestea, care nu intra in prorata.
 
In decontul 300 de TVA vom avea urmatoarele raportari:
- pe randul 22 avem 500 - 100 lei.
- pe randul 27 se preia automat  500 - 100 lei.
- pe randul 28 avem suma de TVA de 70 lei (rezultatul reprezinta diferenta dintre TVA deductibila de 100 lei si TVA nededusa de 30 lei, din creditul contului 4426).
- pe randul 32 (daca nu avem sume pe randurile 29-31) se preia automat suma de 70 lei.
TVA de recuperat sau plata, de pe randul 33 sau 34, se calculeaza prin scaderea din TVA colectata (inscrisa pe randul 17) a TVA dedusa inscrisa pe randul 32, de 70 lei.

Atentie, din TVA colectata nu se scade valoarea TVA-ului de 100 lei, ci valoarea TVA efectiv dedusa de 70 lei.
 
Referitor la raportarea facturilor in D394 - in aceasta declaratie se raporteaza absolut toate facturile cu TVA primite de la furnizori, indiferent de tratamentul fiscal pe care il aplica beneficiarul (deduce integral TVA sau doar o parte din facturi).

In exemplul de mai sus, in D394 se inregistreaza toate facturile care au general baza de 500 lei si TVA de 100 lei, chiar daca s-a dedus TVA de doar 70 lei.

Ideea este ca ce se vede la furnizor ca factura emisa (baza si TVA colectata) trebuie sa se regaseasca si la cumparator, ca baza si TVA deductibila (am facut notele 6 / 3 = 401  500 lei si 4426 = 401 100 lei).
Nu are relevanta, pentru declaratia 394, ca apoi am nededus TVA de 30 lei, prin formula 6 / 3 = 4426  30 lei.
 
Am primit facturi de 500 lei baza si 100 lei TVA, tot atat raportez in D394.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394programul sagaD 394achizitii bunurideducerisagacodul fiscaltva


Data aparitiei: 31 August 2016

Votati articolul "Evidentiere in programul Saga si Declaratia 394. Sfaturile specialistului pe un caz aplicat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X