email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consultarea datelor din Declaratia 394 de catre alti parteneri. La ce informatii au acces partenerii dupa acordul persoanei care depune D 394?

declaratia 394anafcodul de procedura fiscalaacces dateordinul anaf 3769/2015

In cele ce urmeaza, vom vedea ce implica prevederile cuprinse in Ordinul ANAF 3769/2015 referitoare la acordul persoanei care depune Declaratia 394 in ceea ce priveste consultarea de catre partenerii acesteia (clienti si furnizori) a datelor cuprinse in Declaratia 394 depusa de catre persoana impozabila. Vom vedea daca acestia vor avea acces la toate informatiile cuprinse in Declaratia 394 sau numai la acele tranzactii desfasurate cu clientul respectiv furnizorul respectiv.

La partea de semnaturi, de la finalul declaratiei, se mentioneaza:

"1. sunt de acord ca, pentru anul fiscal .........., in sensul prevederilor art. 11 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, datele inscrise in prezenta declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scopuri de TVA sa fie consultate de catre aceasta prin
intermediul aplicatiei informatice puse la dispozitie de ANAF."

In Ordinul 3769 / 2015 cu toate modificarile si completarile ulterioare, in cadrul sectiunii privind completarea declaratiei, la capitolul 2 se arata:

"Datele inscrise in declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scop de TVA pot fi consultate de catre aceasta prin intermediul aplicatiei informatice puse la dispozitie de ANAF si cu acordul persoanei impozabile care depune declaratia. Acordul va fi dat in prima declaratie depusa de persoana impozabila si va fi valabil pentru toate declaratiile informative 394 pentru care exista obligativitatea depunerii in anul fiscal mentionat, fara a avea posibilitatea schimbarii optiunii.".
 
Din cele doua parafrafe citate, rezulta ca, in cazul in care persoana care depune declaratia 394 isi da acordul privind consultarea, fiecare partener al sau (client sau furnizor) va putea consulta doar datele raportate de catre societatea care a depus declaratia referitoare la tranzactiile bilaterale si nu toate tranzactiile din declaratie, cu ceilalti parteneri ai societatii.
 
In continuare, se precizeaza:
"Informatiile rezultate din prezenta declaratie pot face obiectul analizei de risc conform prevederilor din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala."
 


Astfel, de aici putem trage concluzia ca, daca societatea raportoare nu-si da acordul pentru consultarea datelor inscrise in declaratie de catre partenerii sai - repetam, doar referitoare la tranzactiile bilaterale - aceasta se poate expune unui grad de risc fiscal ridicat.

De ce? Pentru ca ANAF ar putea considera ca societatea - nedandu-si acordul - ar avea ceva " de ascus", nu e transparenta.
 
Conform art. 1 punctul 3 din Codul de procedura fiscala, definitia analizei de risc este "activitatea efectuata de organul fiscal in scopul identificarii riscurilor de neconformare in ceea ce priveste indeplinirea de catre contribuabil/platitor a obligatiilor prevazute de legislatia fiscala, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza in scopul efectuarii activitatilor de administrare fiscala."

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394anafcodul de procedura fiscalaacces dateordinul anaf 3769/2015


Data aparitiei: 31 August 2016

Votati articolul "Consultarea datelor din Declaratia 394 de catre alti parteneri. La ce informatii au acces partenerii dupa acordul persoanei care depune D 394?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X