email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Investitii la mijoace fixe existente. Ce tratament contabil?

valoare agregatamortizat integralinvestitiimijloace fixeutilajcodul fiscal

In analiza de mai jos, avem o societate care are in dotare un utilaj CNC pentru prelucrare. Valoarea utilajului este de 20.000 euro si nu este amortizat integral (se va amortiza integral in 32 luni). Pentru a putea executa operatii in plus, firma a achizitionat in luna august un agregat compatibil cu utilajul si care a fost montat pe acesta. Agregatul nu poate functiona independent. Valoarea agregatului este de 4800 euro.

Vom vedea care sunt in aceasta situatie inregistrarile contabile, cum va fi evidentiat drept cheltuiala sau ca investitie si care va fi perioada de amortizare.

Potrivit art 28 alin (3) lit d din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, sunt considerate mijloace fixe amortizabile"investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix".
   
Cheltuielile ulterioare recunoscute in valoarea contabila a unei imobilizari necorporale, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe perioada din contract/durata de utilizare ramasa (art 28 alin 10 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal).
     
In cap III – "Alte precizari" din HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe se reglementeaza investitiile effectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare, precum si modul in care se amortizeaza aceste investitii.
    
"2.Investitiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare.  

    Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.  


    In cazul cladirilor, investitiile efectuate trebuie sa asigure protectia valorilor umane si materiale si imbunatatirea gradului de confort si ambient sau reabilitarea si modernizarea termica a acestora.  
   
Amortizarea acestor investitii se face fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10% sau in cazul institutiilor publice pana la 20%. Daca cheltuielile ulterioare se fac dupa expirarea duratei normale, se va stabili o noua durata normala de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.  
   
Cheltuielile care se fac la mijloacele fixe ce au ca scop restabilirea starii initiale sunt considerate cheltuieli de reparatii.  3. In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.  
   
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent".
 
Avand in vedere ca agregatul montat pe utilaj nu poate functiona independent si a fost achizitionat in vederea executarii unor operatii in plus ceea ce va conduce automat la obtinerea de beneficii economice viitoare, reprezinta un mijloc fix amortizabil.
 
Amortizarea acestui agregat se face fie pe durata normala de utilizare ramasa (32 luni), fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10%.
 
 Formula contabila:

2131 "Echipamente tehnologice, masini, utilaje"  = 404 "Furnizori de imobilizari"                           valoarea in lei a agregatului



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
valoare agregatamortizat integralinvestitiimijloace fixeutilajcodul fiscal


Data aparitiei: 08 Septembrie 2016

Votati articolul "Investitii la mijoace fixe existente. Ce tratament contabil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X