email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Confirmarea planului de reorganizare. Cum facem ajustarea de TVA?

client incertajustare tvacodul fiscaldeclaratia 394ajustarea bazei de impozitare

In randurile de mai jos, analiza noastra se refera la un client incert pentru care s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare prin care creanta asupra debitorului a fost scoasa in intregime. Planul este admis dupa ianuarie 2016. Vom stabili daca ajustarea bazei de impozitare se face prin emiterea unei facturi cu minus sau daca se poate inregistra prin nota contabila doar pe baza hotararii judecatoresti. De asemenea, daca se emite factura cu semnul minus, vom stabili daca aceasta se declara in Declaratia 394.

Ajustarea bazei de impozitare este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare.

Procedura de ajustare a bazei de impozitare presupune emiterea unei facturi cu semnul minus atat pe baza, cat si pe TVA aferenta.

Avand in vedere situatia precizata de dvs., facturile emise cu semnul minus nu se transmit beneficiarului si ca atare consideram ca nu aveti obligatia declararii acestor facturi in D394.
 
Baza legala este de data de prevederile:
 
- art 287 lit d din Legea 227/2015 "In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz. in cazul in care ulterior pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare sunt incasate sume aferente creantelor modificate sau eliminate prin planul de reorganizare, se anuleaza ajustarea efectuata, corespunzator sumelor respective prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate”;
 
- art 330 alin 2 din

Legea 227/2015

"In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d)."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Apostolescu

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
client incertajustare tvacodul fiscaldeclaratia 394ajustarea bazei de impozitare


Data aparitiei: 23 Septembrie 2016

Votati articolul "Confirmarea planului de reorganizare. Cum facem ajustarea de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X