email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Specialistul raspunde! Redeventa si regimul fiscal aplicabil

redeventaredeventecodul fiscalnerezidentifacturi de licente

Jurist si expert in proceduri fiscale, Justinian Cucu ofera o rezolvare specializata pentru o societate care primeste facturi de licente  pentru asamblarea unor componente electronice. Licentele se descarca de pe site-uri dedicate. Vom vedea daca acestea sunt servicii sau daca reprezinta redeventa. De asemenea, vom constata daca sunt considerate venituri impozabile in Romania sau in strainatate din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor.

Prevederile aplicabile cu privire la regimul veniturilor realizate din Romania de catre nerezidenti de natura redeventelor sunt cuprise in cadrul art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul care le plaseaza in sfera veniturilor impozabile in Romania dar sunt completate de dispozitiile art. 7 pct. 36 care cuprinde definirea notiunii de redeventa. De asemenea, clarificari suplimentare cu privire la sfera notiunii de redeventa se regasesc si in Normele metodologice de aplicare ale art. art. 223 alin. (1) lit. d) aprobate prin HG nr. 1/2016.
 
Pentru a realiza o delimitare a platii de redevente de achizitionarea de bunuri necorporale este necesara cunosterea detaliata a procesului parcurs de societate in ceea ce priveste regimul de utillizare a acestora (conditiile si scopul achizitionarii, procesele la care sunt supuse la nivelul societatii, destinatia finala a acestora).
 
DE RETINUT!  Intr-adevar, potrivit art. 7 pct. 36 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se considera redeventa platile de orice natura primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta asupra oricarui brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software. In acelasi timp, alin. (2) enumera o serie de exceptii astfel ca nu reprezinta redeventa platile pentru achizitionarea integrala a unui drept de autor asupra unui software sau a unui drept limitat de a-l copia exclusiv in scopul folosirii acestuia de catre utilizator sau in scopul vanzarii acestuia in cadrul unui contract de distributie sau platile pentru obtinerea drepturilor de distributie a unui produs sau serviciu, fara a da dreptul la reproducere.
 
In acest sens pct. 2 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare ale art. art. 223 alin. (1) lit. d) precizeaza in mod expres ca nu reprezinta redevente, potrivit art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, sumele platite in schimbul obtinerii drepturilor exclusive de distributie a unui produs sau serviciu, deoarece acestea nu sunt efectuate in schimbul folosintei sau dreptului de folosinta a unui element de proprietate inclus in definitie. Intermediarul distribuitor rezident nu plateste dreptul de a folosi marca sau numele sub care sunt vandute bunurile, el obtine doar dreptul exclusiv de a vinde bunurile pe care le cumpara de la producator.
 
CONCLUZIE! Asadar, in cazul analizat, in functie de natura platilor efectuate catre furnizorul de licente urmeaza a se stabili daca ne aflam in prezenta unui venit din redevente realizat de nerezident care face obiectul impunerii in Romania cu obligatia retinerii la sursa a impozitului de catre platitorul de venit sau suntem in prezenta unei achizitii de licente cu scopul vanzarii ulterioare a acesteia catre utilizatorul final, caz in care veniturile realizate de nerezident nu fac obiectul impunerii in Romania.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
redeventaredeventecodul fiscalnerezidentifacturi de licente


Data aparitiei: 28 Septembrie 2016

Votati articolul "Specialistul raspunde! Redeventa si regimul fiscal aplicabil":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X