Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom fiscal: Inregistrare fiscala pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor

activitati independentenorma de venitanul fiscalformular 220

Avem cazul prezentat de ANAF al unui contribuabil persoana fizica care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar mai mare de 5 camere de inchiriat situate in locuinta proprietate personala. Vom vedea daca aceasta persoana are obligatia sa depuna declaratia estimativa (formular 220).

Potrivit Codului fiscal, veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.

Veniturile din cedarea folosintei bunurilor cuprind si cele realizate de contribuabilii care obtin venituri din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, care, in cursul anului fiscal, obtin venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar mai mare de 5 camere de inchiriat.

De la data depasirii numarului de 5 camere de inchiriat, si pana la sfarsitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizeaza in sistem real, potrivit regulilor de stabilire prevazute in categoria venituri din activitati independente, iar contribuabilii sunt obligati sa notifice depasirea numarului de 5 camere de inchiriat, organului fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data producerii acestui eveniment.

Pentru perioada ramasa din anul fiscal, contribuabilii au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit (formular 220), in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, la organul fiscal competent, in vederea stabilirii platilor anticipate pentru veniturile aferente perioadei ramase pana la sfarsitul anului fiscal.

Baza legala: Legea nr 227 / 2015 articolul 83 alin.1, 3 si 4, 85 alin.1 si 4 si 87 alin.1
Ordinul presedintelui ANAF nr 3622 / 2015 articolul 1

 

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
activitati independentenorma de venitanul fiscalformular 220


Data aparitiei: 29 Septembrie 2016
Ultima actualizare: 30 Septembrie 2016

Votati articolul "Zoom fiscal: Inregistrare fiscala pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor":
Rating:

Nota: 1.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X