email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum inregistram cheltuielile de judecata datorate de o institutie publica?

inregistrare cheltuieli de judecatacodul fiscalinstitutie publicainregistrari contabile

Tinem cont de mai multe prevederi din Codul de procedura civila referitoare la acordarea cheltuielilor de judecata, precum si numarul mare de situatii in care astfel de instructiuni privind inregistrarile contabile sunt necesare.

Asadar, o institutie publica finantata integral de la bugetul de stat este obligata la plata cheltuielilor de judecata catre o societate comerciala ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive. Urmeaza sa vedem care este monografia contabila si din ce articol bugetar se va efectua plata.

Iata raspunsul specialistului:

O reglementare importanta aplicabila institutiilor publice o constituie OG nr. 22 din 30 ianuarie 2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii - cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 "Art. 1
(1) Creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor si autoritatilor publice se achita din sumele aprobate cu aceasta destinatie prin bugetele acestora sau, dupa caz, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.
(2) Creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor si autoritatilor publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare, inclusiv a celor de personal, in scopul indeplinirii atributiilor si obiectivelor legale, pentru care au fost infiintate.

Art. 2
Daca executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatia de plata. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului.


Art. 3


In cazul in care institutiile publice nu isi indeplinesc obligatia de plata in termenul prevazut la art. 2, creditorul va putea solicita efectuarea executarii silite potrivit Codului de procedura civila si/sau potrivit altor dispozitii legale aplicabile in materie.


Art. 4
(1) Ordonatorii principali de credite bugetare au obligatia sa dispuna toate masurile ce se impun, inclusiv virari de credite bugetare, in conditiile legii, pentru asigurarea in bugetele proprii si ale institutiilor din subordine a creditelor bugetare necesare pentru efectuarea platii sumelor stabilite prin titluri executorii.

(2) Virarile de credite bugetare prevazute la alin. (1) se pot efectua pe parcursul intregului an bugetar, prin derogare de la prevederile art. 47 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, si ale art. 49 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale."
 
In Codul de procedura civila, la art. 453 se prevede:
 
"Art. 453: Acordarea cheltuielilor de judecata

(1) Partea care pierde procesul va fi obligata, la cererea partii care a castigat, sa ii plateasca acesteia cheltuieli de judecata.

(2) Cand cererea a fost admisa numai in parte, judecatorii vor stabili masura in care fiecare dintre parti poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata. Daca este cazul, judecatorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecata."
 
DE RETINUT!


Fata de paragrafele din lege prezentate, se retin urmatoarele:

- cheltuielile de judecata reprezinta o obligatie de plata a institutiei publice, odata ce sunt stabilite printr-o hotarare judecatoreasca, care devine titlu executoriu;
- cheltuielile de judecate datorate de catre o institutie publica se vor achita fie din sumele aprobate cu aceasta destinatie prin bugetele proprii ale acesteia (la inceputul exercitiului, odata cu aprobarea bugetului, sau pe parcursul exercitiului, prin alocarea sumelor necesare achitarii cheltuielilor, pe baza solicitarilor ordonatorilor de credite, prin suplimentarea creditelor), fie de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.
 
Potrivit art. 29 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, "cheltuielile prevazute in capitole si articole au destinatie precisa".
 

CUM INREGISTRAM?

Inregistrarea in contabilitate a sumelor reprezentand obligatii de plata privind cheltuieli de judecata se face conform functiunii contului 473 din Reglementarile contabile ale institutiilor publice, aprobate prin OMFP 1917/2005.
 
In cadrul acesteia, se arata:

"Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor in curs de clarificare (amenzi, cheltuieli de judecata, a operatiunilor efectuate in conturile bancare pentru care nu exista documente, etc.), operatiuni ce nu pot fi inregistrate pe cheltuieli sau alte conturi in mod direct, fiind necesare cercetari si lamuriri suplimentare. Contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" este un cont bifunctional. in debitul contului se inregistreaza sumele in curs de clarificare si clarificate, iar in credit sumele clarificate si in curs de clarificare.

Contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" se debiteaza prin creditul conturilor:
770 "Finantarea de la buget"

- cu platile pentru care, in momentul efectuarii nu se pot lua masuri de inregistrare definitiva intr-un cont, necesitand clarificari suplimentare;
 
Contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" se crediteaza prin debitul conturilor:
658 "Alte cheltuieli operationale"
- cu sumele clarificate inregistrate pe cheltuieli."
 
De asemenea, OMFP nr. 1954 din 16 decembrie 2005 pentru aprobarea Clasificatiei indicatorilor privind finantele publice - cu modificarile si completarile ulterioare - aproba Clasificatia indicatorilor privind finantele publice, prevazute in diverse anexe din ordin.

Conform acestui ordin, in anexa nr. 1 la  punctul II se regaseste clasificatia functionala a cheltuielilor bugetului de stat - avand coduri pentru fiecare capitol, subcapitol, paragraf, denumire indicatori, iar la punctul III se prezinta clasificatia economica a cheltuielilor - avand coduri pentru fiecare titlu, articol, alineat, denumnire indicatori.
 
Asadar, in functie de situatia concreta a institutiei dvs, in aceste anexe regasiti toate codurile de care aveti nevoie pentru a le aloca cheltuielii respective.
 
Din punct de vedere contabil, inregistrarea cheltuielilor de judecata datorate este urmatoarea, pornind de la functiunea contului 473:
- inregistrarea sumei reprezentand cheltuiala de judecata:
473 = 770
 
- decontarea sumei pe cheltuiala dupa natura:
658 = 473.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare cheltuieli de judecatacodul fiscalinstitutie publicainregistrari contabile


Data aparitiei: 12 Octombrie 2016

Votati articolul "Cum inregistram cheltuielile de judecata datorate de o institutie publica?":
Rating:

Nota: 3.78 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X