email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inlocuire componenta la o imobilizare complet amortizata. Cum stabilim noua perioada de amortizare?

durata de amortizareamortizareimobilizaridurata amortizareomfp 18022014

In analiza urmatoare, o firma a achizitionat un autoturism in 2012 in valoare de 83.000 lei, amortizat integral. In august s-a procedat la schimbarea motorului cu unul second-hand in valoare de 11200 lei. S-a cerut o oferta de pret la reprezentanta si s-a primit pretul unui motor nou 34000 lei (pret valabil la data ofertei. Vom vedea daca e corect sa se scada din valoarea masinii pretul motorului nou si sa se adauge pretul motorului second-hand 83000-34000+11200.

Iata raspunsul specialistului:

La punctul 242 alin. (2) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 se prevede:
"(2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare."
 
Avand in vedere faptul ca bunul caruia i se inlocuieste o componeta este complet amortizat, inseamna ca si motorul vechi - care se inlocuieste - este complet amortizat.
Ca urmare, nu se mai procedeaza la scoaterea din evidenta a piesei vechi, ci doar se adauga, la valoarea de inregistrare a mijlocului fix valoarea noii componente.
 
Astfel, inregistrarea contabila este urmatoarea:
2133 = 404  11200 lei.
 
Rezulta ca noua valoarea contabila si fiscala ce trebuie amortizata este de 11200 lei.


 
Din punct de vedere contabil, sunt aplicabile urmatoarele prevederi legale:

- punctul 238 alin. (5) si (6) din Reglementarile contabile:

"(5) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decât cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi justificata revizuirea duratei de amortizare.
(6) In cazurile mentionate la alin. (5), inclusiv in situatia prevazuta la pct. 100, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducând la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
 
- punctul 7 ultima teza din Normele metodologice din 1997 pentru aplicarea Legii nr. 15/1994 privind privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale ºi necorporale – republicata:
"Daca lucrarile de modernizare se fac dupa expirarea acestei durate, se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica."
 
Din punct de vedere fiscal, sunt aplicabile prevederile alin. (19) al art. 28 din Codul fiscal:

"Art. 28
(19) In cazul in care, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale, dupa expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent."
 
Asaadar, atat din punct de vedere contabil, cat si fiscal, noua durata de amortizare a motorului nou - ce l-a inlocuit pe cel vechi - trebuie stabilita de catre o comisie tehnica sau de catre un evaluator independent.
 
In cazul in care durata de amortizare nu este stabilita conform prevederilor alin. (19) al art. 28 din codul fiscal, atunci cheltuiala cu amortizarea motorului nu este deductibila fiscal.

Pentru stabilirea noii durate, trebuie sa existe un raport intocmit in acest sens fie de catre o comisie tehnica (ce poate fi constituita si din specialisti din cadrul unitatii, fiind desemnata printr-o decizie a administratorului), fie de catre un evaluator independent.

Avand in vedere ca este vorba de o componenta care intruneste conditiile unei imobilizari corporale (este utilizata in activitatea economica, conduce la beneficii economice viitoare si are o durata de utilizare mai mare de un an), este evident faptul ca durata de amortizare stabilita de catre comisie sau de catre evaluatorul independent trebuie sa fie mai mare de 12 luni.
 
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman Expert contabil si Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
durata de amortizareamortizareimobilizaridurata amortizareomfp 18022014


Data aparitiei: 21 Octombrie 2016

Votati articolul "Inlocuire componenta la o imobilizare complet amortizata. Cum stabilim noua perioada de amortizare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X