email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stabilire interval de comparabilitate in intocmirea dosarului preturilor de transfer. Sfatul specialistului!

preturi de transferintervalul de compararedosarul preturilor de transferomfp 442/2016persoane afiliate

Conform Ordinului 442/2016 privind dosarul preturilor de transfer, tranzactiile intre persoane afiliate sunt considerate ca realizate conform principiului valorii de piata daca valoarea tranzactiei (pret) se incadreaza in intervalul de comparare. In vederea stabilirii intevalului de comparare se obtine un numar de preturi practicate de societati independente pentru tranzactii similare. Vom vedea care este numarul minim de valori ale pretului de care avem nevoie, conform legii, pentru a stabili intervalul de comparare.

In conformitate cu dispozitiile pct. 5 alin. (15) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 11 alin. (4) din Codul fiscal ajustarea/estimarea preturilor de transfer, pentru a reflecta principiul valorii de piata in cadrul tranzactiilor derulate intre persoane al produselor, marfurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei, va fi efectuata de organele de inspectie fiscala la nivelul tendintei centrale a pietei.

Tendinta centrala a pietei va fi considerata valoarea mediana a intervalului de comparare a indicatorilor financiari ai societatilor/tranzactiilor comparabile identificate sau in situatia in care nu se gasesc suficiente societati/tranzactii comparabile, pentru a putea stabili un interval de comparabilitate, se vor identifica cel mult trei societati sau tranzactii comparabile si se va utiliza media aritmetica a indicatorilor financiari ai acestora sau a tranzactiilor identificate.
 
Aceeasi solutie este transpusa si in reglementarea specifica in ceea ce priveste intocmirea dosarului preturilor de transfer intemeiata pe dispozitiile art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.

Astfel, in cadrul art. 9 alin. (2) din OPANAF nr. 442/2016 este statuat faptul ca tendinta centrala a pietei va fi considerata valoarea mediana a intervalului de comparare a indicatorilor financiari ai societatilor/valorii tranzactiilor comparabile identificate sau in situatia in care nu se gasesc suficiente societati/tranzactii comparabile pentru a putea stabili un interval de comparabilitate, fiind identificate cel mult trei societati sau tranzactii comparabile, se va utiliza media aritmetica a indicatorilor financiari ai acestor societati sau a tranzactiilor comparabile identificate.
 
In concluzie, din perspectiva celor doua acte normative invocate mai sus consideram ca numarul minim de societati sau tranzactii comparabile nu este expres precizat fiind reglementat doar faptul ca in cazul in care nu sunt suficiente informatii se realizeaza media aritmetica la cel mult trei societati sau tranzactii.

Asadar, pentru aplicarea mecanismului de determinare a mediei aritmetice se poate concluziona astfel ca numarul minim este doi, solutie aflata in concordanta si cu dispozitiile art. 8 pct. 6 din OPANAF nr. 442/2016.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale



 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preturi de transferintervalul de compararedosarul preturilor de transferomfp 442/2016persoane afiliate


Data aparitiei: 26 Octombrie 2016

Votati articolul "Stabilire interval de comparabilitate in intocmirea dosarului preturilor de transfer. Sfatul specialistului!":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X