In analiza de mai jos, avem situatia in care la receptia marfii (carne) se inregistreaza pierderi care se mentioneaza pe spatele receptivei. Stabilim daca se pot calcula perisabilitati si care este modul de calcul. De asemenea, vom vedea in ce masura conteaza daca transportul este pe spezele furnizorului sau pe spezele beneficiarului pentru a avea dreptul la calculul perisabilitatilor.
In situatia mentionata se pot calcula perisabilitati la receptie intrucat potrivit prevederilor art. 1 din HG 831 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, prin perisabilitati, in sensul prezentelor norme, se intelege scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).
Perisabilitatile produse in conditiile mentionate la art. 1 se aproba de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz, la nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la limitele prevazute la art. 13.
La art. 9 se arata ca limitele maxime de perisabilitate in timpul transportului se aplica o singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau, dupa caz, livrate, in functie de conditia de livrare stabilita intre furnizor si beneficiar.
In anexa nr.1 sunt prevazute limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in procesul de comercializare pentru produse alimentare si nealimentare. Perisabilitatile se vor calcula prin aplicarea coeficientului din tabelul din anexa 1, pentru transport, asupra cantitatii de marfa efectiv intrata (si rezultatul se va inmulti cu pretul de inregistrare).
Aceste cheltuieli sunt deductibile limitat la stabilirea rezultatului fiscal conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal, potrivit caruia au deductibilitate limitata scazamintele, perisabilitatile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, potrivit legii.
- Apr 0925 locuri disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, CONSTANTA
2024, Hotel Iaki Mamaia****, CONSTANTAVezi detaliiInscriere - Apr 0925 locuri disponibileTurneul National de ReviSal, CONSTANTA
2024, Hotel Iaki Mamaia****, ConstantaVezi detaliiInscriere - Apr 1924 locuri disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2024, Hotel Crowne Plaza****, BUCURESTIVezi detaliiInscriere - Apr 1924 locuri disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Apr 19100 locuri disponibile
- Apr 2225 locuri disponibileTurneul National de ReviSal, BUCURESTI
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Apr 22100 locuri disponibileVideo Turneul National de ReviSal
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Asadar , acestea sunt deductibile in limita stabilita in anexa nr. 1 din HG 831 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Contabilitatea HORECA Monografii contabile si cazuri practice
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal