email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Inregistrarea fiscala din oficiu efectuata de organul fiscal

OPANAF nr. 2921/2016Inregistrarea fiscala din oficiuinspectie fiscalaneinregistrate fiscal in Romania

Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.850/2016 a fost publicat OPANAF nr. 2921/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii. Actul normativ mentionat se aplica de la data aparitiei sale in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv 26 octombrie 2016.   

Cui se aplica reglementarile?  

Obligatia inregistrarii fiscale revine subiectilor de drept fiscal ce intra intr-un raport juridic fiscal, in vederea luarii in evidenta si obtinerii codului de identificare fiscala   Ordinul la care facem referire vizeaza persoanele fizice si persoanele juridice, entitatile fara personalitate juridica, ce au obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala, conform legii, precum si sediile secundare ale acestora, care trebuie sa se inregistreze ca platitori de impozit pe salarii. Procedura inregistrarii din oficiu nu se aplica persoanelor fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit, cu exceptia persoanelor care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale.  

Cele doua modalitati de inregistrare fiscala a contribuabililor  

Potrivit actului normativ amintit, exista doua modalitati prin care organul fiscal competent, prin compartimentele sale de specialitate, realizeaza inregistrarea fiscala a contribuabililor. Aceste modalitati sunt:

• inregistrarea din oficiu, pe baza constatarilor compartimentelor cu atributii de administrare fiscala; • inregistrarea la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale.  

Informarea contribuabililor despre inregistrarea din oficiu  

Atunci cand va fi inregistrat fiscal din oficiu, contribuabilul va fi informat de acest aspect prin intermediul unei notificari, semnate de conducatorul unitatii fiscale si comunicate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala, notificare ce va reprezenta, totodata, si o invitatie in vederea audierii contribuabilului. Nu se intocmesc notificari catre contribuabili urmare a inregistrarii din oficiu, in cazul in care inregistrarea fiscala a contribuabilului are la baza:    

a) constatari ale organelor de inspectie fiscala;    

b) hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile transmise de instantele judecatoresti, prin care se dispune inscrierea unor fapte in cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neinregistrate fiscal in Romania.   

Obligatiile contribuabililor in urma primirii notificarii  

In cazul in care, in termenul prevazut in notificare, contribuabilul depune declaratia de inregistrare fiscala, procedura inceteaza prin referat motivat si se face in baza declaratiei acestuia. Daca insa contribuabilul nu se prezinta la organul fiscal competent in termenul prevazut in notificare, acesta intocmeste un referat prin care propune inregistrarea fiscala a contribuabilului. in cazul in care, ulterior notificarii primite, contribuabilul nu justifica, prin documentele depuse, sistarea procedurii de inregistrare fiscala, se ia de asemenea masura inregistrarii din oficiu a acestuia.  

Actul normativ in discutie, respectiv,OPANAF nr.2.921/2016 abroga OPANAF nr.714/2012, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.350/23 mai 2012, care stabileste procedura de inregistrare fiscala.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OPANAF nr. 2921/2016Inregistrarea fiscala din oficiuinspectie fiscalaneinregistrate fiscal in Romania


Data aparitiei: 14 Noiembrie 2016

Votati articolul "ANAF: Inregistrarea fiscala din oficiu efectuata de organul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X