email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cifra de afaceri pentru TVA si reduceri financiare primite de la furnizor. Ne inregistram ca platitori de TVA?

cifra de afacerireduceri financiaretvacodul fiscalplatitor tva

In cazul in care o firma neplatitoare de TVA, la sfarsitul lunii octombrie 2016, are in contul 707 suma de 215.700 lei si in contul 767 suma de 6.500 lei, vom vedea daca este obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA.

Din punct de vedere contabil , reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1) (impozabile in Romania), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) (livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA).
 
In acest sens, alin. (2) al art. 310 defineste cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) ca fiind constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a urmatoarelor:

- a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere;

- a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b);

- a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.


 
Pct. 83 alin. (3) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 310 alin. (1) din Codul fiscal
precizeaza ca la determinarea cifrei de afaceri prevazute la se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Totodata, persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice, astfel ca valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala se va reflecta jurnalul pentru vanzari intocmit conform art. 321 din Codul fiscal si pct. 101 din Normele metodologice.
 
Prin urmare, cifra de afaceri pentru TVA trebuie sa contina toate facturile emise de catre societate, care se vor inscrie in Jurnalul pentru vanzari.Nu se cuprind in cifra de afaceri pentru TVA reducerile financiare primite de la furnizori.
 
Dupa depasirea plafonului de 220.000 lei la venituri, intr-un an fiscal, societate are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, conform prevederilor de la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Data atingerii sau depasirii se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.

Pentru inregistrarea in scop de TVA, se vor depune formularele 010 si 088.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu  - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cifra de afacerireduceri financiaretvacodul fiscalplatitor tva


Data aparitiei: 18 Noiembrie 2016

Votati articolul "Cifra de afaceri pentru TVA si reduceri financiare primite de la furnizor. Ne inregistram ca platitori de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X