email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul fiscal al cadourilor acordate salariatilor de Ziua barbatului

Legea 22/2016ziua barbatuluitichete cadouregimul fiscalimpozit pe profitcontractul colectivcadourile in bani

Prin Legea 22/2016 ziua de 8 martie a fost declarata oficial Ziua femeii, iar ziua de 19 noiembrie - Ziua barbatului.
Autoritatile administratiei publice locale pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi acestor zile.

Pentru entitatile care, cu ocazia Zilei barbatului au acordat salariatilor cadouri in bani sau tichete cadou vom reda in continuare tratamentul fiscal al acestora.

Impozit pe profit

Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor la determinarea rezultatului fiscal, in situatia in care aceste cheltuieli sunt prevazute in contractul colectiv de munca acestea intra sub incidenta prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal si sunt deductibile in limita de 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Impozit pe veniturile din salarii

Cu privire la impozitul pe venit, cadourile oferite salariatilor cu ocazia zilei de 19 noiembrie nu sunt considerate venituri neimpozabile in sensul impozitului pe venit intrucat nu se regasesc la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. In conformitate cu prevederile art. 76 alin. 3 lit. h)  din Codul fiscal, tichetele cadou acordate propriilor salariati sunt venituri impozabile cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la  art. 76 alin. (4) lit. a).

Destinatiile si limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) sunt: tichetele cadou oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora astfel cum este prevazut in contractul de munca cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie. Acestea sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Contributii sociale

In ceea ce priveste contributiile sociale, regimul fiscal este diferit pentru cadourile in bani si cele sub forma tichetelor cadou. Astfel, in baza art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.



Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

In baza prevederilor art. 142 lit. r) din Codul fiscal tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal mai sus redate, nu se includ in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale.
 
Prin urmare, cadourile in bani acordate salariatilor in limita sumei 150 lei cu ocazia Zilei barbatului nu sunt scutite de la plata impozitului pe venit si al contributiilor sociale.

Tichetele cadou acordate salariatilor in limita sumei 150 lei cu ocazia zilei barbatului nu sunt scutite de la plata impozitului pe venit insa apreciez ca acestea nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale in baza prevederilor art. 142 lit. r) din Codul fiscal daca sunt prevazute in contractul colectiv de munca a se acorda pentru Ziua barbatului in capitolul cheltuieli sociale.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 22/2016ziua barbatuluitichete cadouregimul fiscalimpozit pe profitcontractul colectivcadourile in bani


Data aparitiei: 21 Noiembrie 2016

Votati articolul "Regimul fiscal al cadourilor acordate salariatilor de Ziua barbatului":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X