email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi masuri adoptate de unele state UE domeniul liberei circulatii a serviciilor si a marfurilor

libera circulatie a marfurilorlansarea it hubeducatie stemproiecte digitale

In cadrul conferintei ministeriale cu tema "Inlaturarea Barierelor de pe Piata Interna", subiectele principale au fost reprezentate de masurile adoptate de unele state membre ale Uniunii Europene in domeniul liberei circulatii a serviciilor si a marfurilor, considerate ca fiind bariere pe piata unica si identificarea unor posibile solutii politice ale acestora.

La evenimentul desfasurat in formatul Visegrad 4 + 4 unde au fost prezenti inalti oficiali din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si din Romania, Bulgaria, Slovenia, Croatia, viceprim-ministrul Costin Borc, Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a sustinut necesitatea adancirii pietei interne prin procesul de integrarea europeana "More Europe" pentru ca viitorul Uniunii Europene sa genereze beneficii pentru toti.   Demnitarul roman a apreciat ca deschiderea pietei interne a fost benefica pentru toate tarile din zona Central si Est Europeana iar libera circulatie a marfurilor un succes, circulatia capitalurilor fiind foarte utila in fluxurile dintre tari deoarece a generat investitii mari.   

Cu toate acestea, "trebuie sa recunoastem decalajul cu care tarile Central si Est Europene au pornit dupa 1989, in termeni de antreprenoriat si cultura antreprenoriala, comparativ cu tari ca Marea Britanie, Olanda, Franta sau Italia. Pentru a depasi acest decalaj este nevoie sa crestem antreprenori care sa deruleze afaceri la nivel global din Romania. Este necesara agregarea resurselor de care dispunem, crearea de consortii si parteneriate puternice pentru a accede la achizitii publice in state membre mari si in terte tari", a declarat viceprim-ministrul Costin Borc.  
La reuniune, inaltii oficiali din grupul tarilor V4 + 4 au fost insotiti de antreprenori din diverse sectoare de activitate, care au expus experientele pe care le-au avut cu bariere specifice pe piata interna. Reprezentanti din administratia publica, din mediul stiintific din cadrul patronatelor nationale si europene au discutat despre posibile solutii pentru problemele prezentate de antreprenori.

Viceprim-ministrul Costin Borc a fost insotit de Florin Talpes, CEO si creator al sistemului antivirus de protectie Bitdefender.   

Dezbaterile in cadrul conferintei s-au concentrat asupra detasarii muncitorilor si problemelor cu care se confrunta companiile poloneze si slovene din domeniul constructiilor (in Franta, Austria), in domeniul transportului rutier si logisticii. Au fost abordate cazuri care au afectat libera circulatie a marfurilor din motive legate de concurenta si a limitarilor in domeniul alimentar (in Romania).   
Antreprenorii din aceste sectoare au semnalat ca se confrunta cu diverse bariere nonlegislative impuse de autoritati la nivel national, care limiteaza libera circulatie. Au evidentiat ca se confrunta cu plati intarziate sau cu suspendarea abuziva a ultimelor plati cuvenite si, in unele cazuri, cu lipsa de recunoastere a calificarilor profesionale. Au apreciat ca introducerea unui sistem de recunoastere reciproca in domeniul serviciilor, similar cu cel din domeniul marfurilor, ar putea ajuta libera circulatie in acest domeniu.  

In domeniul digital, Florin Talpes a explicat ca situatia liberei circulatii a persoanelor este diferita deoarece industriile High Tech se afla intr-o cursa pentru achizitionarea persoanelor cu nivel ridicat de educatie si formare, cu competente IT. in acest domeniu se deruleaza un volum semnificativ de cercetare si brevetare, iar barierele sunt datorate costurilor ridicate pentru protejarea inventiilor la nivel european. Totodata, este necesara dezvoltarea abilitatilor manageriale specifice pentru sedii centrale ale companiilor "high tech" in tarile Central si Est Europene, deoarece in prezent se dezvolta abilitati doar pentru nivelul de filiale. Trebuie create cat mai multe centre de inovare in zona Central si Est Europeana pentru a putea avansa pe calea transformarii digitale. in domeniul produselor pentru securitate cibernetica trebuie tintit catre piata corporatista, nu doar a consumatorilor, prin calitate si valoare adaugata mai mare.  

Reprezentantul Comisiei Europene, Tomasz Husak, a evidentiat ca noile propuneri legislative lansate in baza Strategiei privind Piata Unica au scopul de a corecta problemele de functionare ale Pietei Unice. Revizuirea Directivei privind detasarea muncitorilor este un dosar dificil pe agenda Comisiei, fiind necesara cooperarea interinstitutionala, iar scena politica este complexa, inclusiv datorita problemelor de migratie. De aceea, este de dorit ca prin intermediul viitoarelor masuri pe care le va adopta Comisia Europeana - "cardul pentru servicii", imbunatatirea mecanismului de notificare a masurilor legislative nationale in domeniul serviciilor (care va fi prezentat in decembrie 2016) si consolidarea aplicarii principiului recunoasterii mutuale, sa se elimine barierele care se introduc la nivel national de Statele Membre pe piata unica. Comisia Europeana a anuntat ca va aborda in scurt timp si modul de aplicare a Directivei 2011/7/EC privind combaterea platilor intarziate.   

In marja conferintei, Viceprim-ministrul Costin Borc a efectuat o vizita la Biroul Google din Polonia, impreuna cu Ambasadorul Romaniei in Republica Polona, Ovidiu Dranga.

S-a discutat despre proiectele Google de a sustine politicile digitale in UE si demersurile Google pentru inovare, integrarea masurilor digitale in industrie, formarea studentilor in domeniul competentelor digitale. S-a subliniat, de asemenea, ca Polonia si Romania sunt state membre cu o baza industriala puternica si au un rol important pentru a face ca "Agenda Digitala" sa avanseze datorita disponibilitatii de personal cu educatie STEM (stiinte tehnologie, inginerie si matematica). Viceprimministrul Costin Borc a anuntat lansarea IT HUB de catre Guvernul Romaniei si a incurajat intarirea colaborarii intre birourile Google din Varsovia si Bucuresti pe proiecte digitale in beneficiul ambelor tari.      

Ministerul Economiei


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
libera circulatie a marfurilorlansarea it hubeducatie stemproiecte digitale


Data aparitiei: 23 Noiembrie 2016
Ultima actualizare: 01 Decembrie 2016

Votati articolul "Noi masuri adoptate de unele state UE domeniul liberei circulatii a serviciilor si a marfurilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X