email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile modificari din Legea Contabilitatii

Legea 259/2007Legea contabilitatiicontabilitate

Noile modificari din Legea contabilitatii

Legea 259/2007 pentru modificarea si completare la Legea contabilitatii nr. 82/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.506 din 27 iulie 2007.

Ne vom referi in continuare la modificarile aduse de noua lege dispozitiilor referitoare la contabilitatea subunitatilor fara personalitate juridica, la normele si reglementarile contabile pentru societatile de pe piata de capital, la evaluarea elementelor de patrimoniu, la conducerea contabilitatii, la pierderea contabila reportata, la registrele de contabilitate, la situatiile financiare anuale individuale si consolidate de grup, precum si la noi contraventii si infractiuni.

  1. Dispozitii generale

Una din modificarile importante aduse de legea 259/2007 cu privire la dispozitiile generale din Legea contabilitatii se refera la subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin societatilor comerciale, societatilor/companiilor nationale, regiilor autonome, institutiilor nationale de cercetare-dezvoltare, societatilor cooperatiste, institutiilor publice, asociatiilor sau altor persoane juridice cu si fara scop lucrative, cu sediul sau domiciliu in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridical din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliu in strainatate. Astfel, aceste persoane au obligatia sa organizeze si conduca contabilitate proprie.

De asemenea, noul text de lege, aduce prin articolul 4, alineatul (3), o clarificare a notiunii de unitati care opereaza pe piata de capital.

Astfel, se incadreaza in categoria unitatilor care opereaza pe piata de capital: institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, societatile de asigurare si reasigurare autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii, precum si entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

O noutate se refera la evaluarea elementelor monetare in valuta si a celor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, si se efectueaza conform reglementarilor contabile si aplicabile pe teritoriul Romaniei. Acesta mentiune nu era stipulata, in mod expres, in varianta anterioara din Legea contabilitatii nr. 82/1991.

  1. Contabilitate - Organizare si conducere

Cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii, aceasta poate fi condusa intern, prin departamente distincte, cu personal licentiat (studii economice superioare ), sau pe baza de contracte de prestari servicii in contabilitate, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate conform legii (membre CECCAR).

Raspunderea pentru activitatea contabila revine directorului economic, contabilului sef, sau altei persoane imputernicite, impreuna cu personalul din subordine.

In cazul prestarilor de servicii, responsabilitatea revine persoanelor in cauza, conform legii si prevederilor contractuale.

Conform noilor reglementari, administratorul nu mai are dreptul de raspundere pentru tinerea contabilitatii, asa cum era prevazut in varianta anterioara din Legea contabilitatii nr. 82/1991, la art. 10 alin (4).

Prin urmare, o societate este obligata sa aiba contabilitate, fie interna ( cu departament de contabilitate ), fie externa (printr-un contract de prestari servicii contabile).

O alta noutate importanta o reprezinta acoperirea pierderii contabile reportate. Astfel, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii AGA.

In varianta anterioara din Legea contabilitatii nr. 82, la art.19 alin (4), nu se preciza faptul ca se pot utiliza si primele de capital in vederea acoperii pierderii.

  1. Registrele de contabilitate

Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor contabile se pastreaza in arhiva timp de zece ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite. Statele de salarii, fac exceptie de la regula de mai sus, avand obligativitatea de a se pastra timp de 50 de ani.

Noua varianta a Legea contabilitatii 82/1991, expune si posibilitatea ca prin ordin al Ministerului Economiei si Finantelor, registrele de contabilitate si documentele justificative sa se pastreze timp de 5 ani, in mod justificat.

      4. Situatiile financiare

Situatiile financiare anuale, denumite anterior "Raport anual", vor fi insotite de raportul administratorilor, raportul comisiei de cenzori, sau raportul de audit dupa caz, si de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii.

Conform noilor modificari din Legea contabilitatii, apare obligativitatea ca o societate-mama sa intocmeasca atat situatii financiare anuale individuale, pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate, in conditiile prevazute de OMFP nr. 1752/2005 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene, in speta Directiva a VII-a.

Situatiile financiare consolidate se intocmesc in termen de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii mama. Art. 32 alin. (2) prevedea ca situatiile financiare consolidate ale unui grup de societati vor fi facute publice impreuna cu situatiile financiare anuale individuale ale societatii-mama.

Se precizeaza in mod expres noul termen de pastrare a situatiilor financiare anuale. Astfel, acesta a fost micsorat, de la 50 de ani la 10 ani.

  1. Contraventii si infractiuni

La capitolul contraventii, Legea contabilitatii nr. 82/1991 face referire la aceleasi sume, cu precizarea ca sunt exprimate in lei noi.

O noutate importanta este faptul ca apar incriminate ca infractiuni trei noi fapte:

a) nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea declaratiilor de la situatiile financiare anuale individuale si consolidate (se sanctioneaza cu amenda intre 400 si 5.000 lei)

b) nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de conducere, administratie si suprraveghere de a intocmi si publica situatiile financiare anuale individuale (se sanctioneaza cu amenda intre amenda 400 si 5.000 lei)

c) nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de conducere, administratie si supraveghere de a intocmi si publica situatiile financiare anuale consolidate (se sanctioneaza cu amenda intre amenda 10.000 si 30.000 lei).

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 259/2007Legea contabilitatiicontabilitate


Data aparitiei: 31 Iulie 2007

Votati articolul "Noile modificari din Legea Contabilitatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X