email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Neperceperea impozitului de catre notar la instrainarea imobilelor din patrimoniul afacerii. Cum procedam?

notarpatrimoniul afaceriitarif notarimpozitintreprindere individualaconstructii

In urmatoare analiza, o intreprindere individuala inregistrata in scopuri de TVA care construieste blocuri, vinde apartamentele constuite din acest bloc. La incheierea contractului de vanzare-cumparare la notar, notarul percepe taxa de 3% impozit pe venit aplicata asupra cladirilor mai noi de 2 ani.

Intreprinderea individuala va plati la ANAF impozitul stabilit la venit - cheltuieli de 16%. Stabilim daca este corect ca notarul sa perceapa acest 3% asupra venitului sau daca ANAF trebuie sa faca compensarea sumelor achitate de intreprinderea individuala si sa calculeze ca ar avea de plata doar diferenta.

Potrivit pct. 33 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 111 alin. 2 din Codul fiscal, face exceptie de la impunere transmiterea dreptului de proprietate sau a dezmembramintelor acestuia pentru proprietatile imobiliare din patrimoniul afacerii definite conform pct. 7 alin. 8 din normele metodologice date in aplicarea art. 68 din Codul fiscal, acestea fiind incluse in categoriile de venituri pentru care venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitate.
 
Avand in vedere ca persoana fizica – dezvoltator imobiliar are deja infiintata o intreprindere individuala autorizata, care se ocupa cu construirea de apartamente, acestea intrand astfel in patrimoniul afacerii, veniturile realizate in urma vanzarii apartamentelor nu sunt supuse impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal intrucat acele apartamente fac parte din patrimoniul afacerii intreprinderii individuale, si nu din patrimoniul personal al titularului intreprinderii individuale.

Ca atare, notarii publici nu trebuie sa retina impozitul prevazut de art. 111 din Codul fiscal
intrucat persoana fizica titulara a intreprinderii individuale va achita impozitul, dupa regulile specifice de impozitare a veniturilor din activitati independente. Nu exista nicio prevedere legala prin care eventualul impozit perceput de notar sa fie considerat plata anticipata in contul impozitului anual pe venit al intreprinderii individuale, astfel incat persoana fizica sa plateasca doar diferenta fata de impozit.
 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
notarpatrimoniul afaceriitarif notarimpozitintreprindere individualaconstructii


Data aparitiei: 15 Decembrie 2016

Votati articolul "Neperceperea impozitului de catre notar la instrainarea imobilelor din patrimoniul afacerii. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X