email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea formularului 101- Declaratie privind impozitul pe profit pentru anul 2016

declaratia 101formularul 101persoanele juridiceimpozitul pe profitOrdinul ANAF nr.3386/2016

In M.O. nr.950/25.11.2016  a fost publicat Ordinul ANAF nr.3386/2016 prin care a fost aprobat formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" Formularul   mentionat mai sus se utilizeaza pentru declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2016. Declaratia privind impozitul pe profit -  formularul 101  se completeaza si se depune de catre platitorii  de impozit pe profit , pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.  

Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si de a depune declaratia anuala de impozit pe profit, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, cu exceptia celor care au optat pentru an fiscal modificat, care au obligatia sa depuna declaratia si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;   

Persoanele juridice romane prevazute la art. 15 din Codul Fiscal au obligatia de a depune declaratia anuala de impozit pe profit,  pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, cu exceptia celor care au optat pentru an fiscal modificat, care au obligatia sa depuna declaratia anuala si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, potrivit art.41, alin.(5), lit.a).din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.     

Contribuabilii prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 227/2015, inregistrati in vectorul fiscal, depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din acelasi act normativ. in aceasta categorie de contribuabili sunt cuprinse  persoanele care aplica regulile speciale de impozitare reglementate la art.15 din Codul Fiscal, si anume:
 - cultele religioase,
- unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior, particulare, acreditate, precum si cele autorizate,
- asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari,
- Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania,
- organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale.

in cazul persoanelor juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul mai multor sedii permanente in Romania, sediul permanent desemnat in Romania calculeaza, declara si plateste impozitul pe profit, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate de catre toate sediile permanente care apartin aceleiasi persoane juridice straine. Declaratia se depune si de persoanele juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, cu care este incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii, respectiv rezidente intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, care opteaza pentru regularizarea impozitului platit in Romania, potrivit art. 225 sau art. 227, dupa caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare, potrivit legii, au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul, pana la data depunerii situatiilor financiare.

Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare ,cum ar fi in cazul fuziunilor sau divizarilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanei absorbite/divizate, au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile, definita la art.16, alin.(4). lit.a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal actualizat.

Contribuabilii care au optat pentru anul fiscal modificat, au obligatia sa depuna declaratia privind impozitul pe profit pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat. Se excepteaza contribuabilii prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) si b), alin. (16) si (17), care depun declaratia anuala de impozit pe profit pana la termenele prevazute in cadrul acestor alineate, la care s-a facut referire mai sus.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. in cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop. Declaratia nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, cu exceptiile prevazute la art.105 alin.(6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare."
 

Sursa: ANAF


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 101formularul 101persoanele juridiceimpozitul pe profitOrdinul ANAF nr.3386/2016


Data aparitiei: 16 Decembrie 2016

Votati articolul "Depunerea formularului 101- Declaratie privind impozitul pe profit pentru anul 2016":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X