email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Convertire datorii si interpretarea art. 153 din Legea 31/1990. Care e procedura corecta?

convertire datoriilegea 31/1990situatii financiarecapital socialdatoriiprime de emisune

In randurile de mai jos, stabilim cum se interpreteaza corect art.  153 din Legea 31/1190 care mentioneaza urmatoarele: "daca se constata ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris va convoca de indata adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata".

In momentul de fata societatea doreste sa converteasca datoriile (imprumuturile de la asociat) in capital social si prima de emisiune. Dupa incorporare rezulta urmatoarea situatie:
- activul net 370.000 lei
- capital social 1.200.000 lei

Stabilim astfel daca potrivit articolulul de mai sus trebuie redus capitalul social pana la nivelul de 740.000 lei (370.000 x 2) sau daca situatia este aplicabila doar in cazul activului net negativ. De asemenea, stabilim daca in cazul activului net negativ limita ar fi - 599.000 lei.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit art. 15324 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile care inregistreaza active nete mai mici de jumatate din capitalul social subscris trebuie sa ia masuri ca, pana la sfarsitul exercitiului financiar urmator celui in care au fost constatate pierderile, sa-si reglementeze situatia capitalurilor proprii.
    
Daca consiliul de administratie, respectiv directoratul, constata ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de indata adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata.
    


Daca adunarea generala extraordinara nu hotaraste dizolvarea societatii, atunci societatea este obligata ca, cel tarziu pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile sa procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social.

In cazul unui capital social de 1.200.000 lei, activul net trebuie sa fie de cel putin 600.000 lei (pozitiv).

In cazul in care activul net este mai mic de 600.000 lei si aceasta situatie se datoreaza unor pierderi se procedeaza la:
 - acoperirea pierderilor din rezerve
    106        =            117- acoperirea pierderii

- reducerea capitalului social cu o suma egala cu valoarea pierderilor neacoperite de rezerve
    1012        =            117- acoperirea pierderii ramase neacoperita

astfel incat activul net rezultat sa fie mai mare de jumatate din valoarea capitalului social.

Presupunem capital social 1.200.000
rezerve   100.000
pierdere 930.000.

Activ net = Capitaluri proprii  =1.200.000 + 100.000 - 930.000= 370.000 lei

Acoperirea pierderii
106            =        117    100.000
si 1012        =        117    830.000    
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
convertire datoriilegea 31/1990situatii financiarecapital socialdatoriiprime de emisune


Data aparitiei: 20 Decembrie 2016
Ultima actualizare: 23 Decembrie 2016

Votati articolul "Convertire datorii si interpretarea art. 153 din Legea 31/1990. Care e procedura corecta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X