email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe veniturile din cedarea folosintei terenurilor

Intrebare:

Persoanele care au dat in folosinta terenurile catre societatile agricole constituite in baza Legii nr. 36/1991 datoreaza impozit pe veniturile din cedarea folosintei terenurilor?

Raspuns:(dat in septembrie 2005)

Conform art. 61 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.

Normele metodologice de aplicare a acestui articol mentioneaza ca in aceasta categorie de venit se cuprind veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal. Veniturile obtinute din inchirieri si subinchirieri de bunuri imobile sunt cele din cedarea folosintei locuintei, caselor de vacanta, garajelor, terenurilor si altele asemenea, a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, uzufruct, arendare si altele asemenea, inclusiv a unor parti din acestea, utilizate in scop de reclama, afisaj si publicitate.

In consecinta, persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei terenurilor catre societatile agricole datoreaza impozit, conform art. 61 din Legea nr. 571/2003.

Potrivit art. 62 din Legea nr. 571/2003, venitul brut din cedarea folosintei bunurilor reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura si se stabileste pe baza chiriei sau a arendei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei sau a arendei. Conform aceluiasi articol, venitul brut se majoreaza cu cheltuielile care cad in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta (in cazul de fata, de catre societatea agricola).

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

Contribuabilul determina venitul net prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli de 25%. Pentru a beneficia de deductibilitatea acestei sume, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative. Legiuitorul a acordat deductibilitate acestor cheltuieli considerand ca ele reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat in folosinta, respectiv eventualele nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.

Prin exceptie, contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Contribuabilii care realizeaza venituri din arendare nu datoreaza plati anticipate de impozit pe parcursul anului fiscal. Pentru veniturile realizate, acestia vor indeplini formalitatile de declarare a veniturilor in cadrul procesului de globalizare a veniturilor, urmand ca ulterior emiterii deciziei de impunere sa se stabileasca impozitul aferent veniturilor din cedarea folosintei terenurilor in scopuri agricole (venituri din arendare).

Ca regula, contribuabilii care incheie contracte de arendare trebuie sa le inregistreze la consiliile locale in raza carora se afla terenul arendat, precum si la autoritatile fiscale in a caror raza teritoriala acestia isi au domiciliul fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 17 Februarie 2006

Votati articolul "Impozit pe veniturile din cedarea folosintei terenurilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X