email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Modificari fiscale 2017

modificari fiscale 2017102 taxeOUG nr. 3/2017scutire impozitul pe profitmicrointreprindereVanzarile de active

Perioada scursa de la inceputul anului a fost bogata in modificari ale legislatiei cu impact in taxarea companiilor si angajatilor acestora.

Modificari formulare fiscale

Astfel, la sfarsitul anului trecut (OPANAF nr. 3695/27.12.2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, publicat in Monitorul Oficial nr. 1068/30.12.2016) au fost modificate mai multe formulare de declaratii pe care le vor completa contribuabilii persoane fizice si platitorii de venituri catre persoanele fizice incepand cu anul 2017.

Cea mai semnificativa modificare este adusa declaratiei cod 205 – Declaratie informativa cu impozitul retinut la sursa. In aceasta nu se mai declara veniturile din salarii si impozitul pe venitul din salarii. Ea se va depune doar pentru celelalte venituri ale persoanei fizice impozitate la sursa (dividende, dobanzi, venituri din premii, venituri din alte surse, etc).

Crestere salariu minim

Si salariul minim brut garantat in plata (HG nr. 1/06.01.2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr. 15/06.01.2017) va creste incepand cu data de 01.02.2017, la 1.450 lei.

Abrogarea a 102 taxe

Dupa o lunga si aprinsa dezbatere intre puterile statului, a fost aprobata "legea privind abrogarea a 102 taxe" (Legea nr. 1/06.01.2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 15/06.01.2017), care va intra in vigoare la 01.02.2017.

Principalele taxe abrogate vor fi: timbrul pentru inmatricularea autoturismelor, taxa pentru finantarea radio-tv, taxa pentru obtinerea cazierului fiscal de catre persoanele fizice, unele taxe percepute de Registrul comertului, etc.

Modificarea semnificativa a Codului Fiscal

Nu in ultimul rand, ca o aplicare a prgramului electoral al PSD, Codul Fiscal a fost modificat semnificativ (OUG nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 16/06.01.2017), cu aplicare a majoritatii modificarilor cu incepere de la 01.02.2017.

Principalele modificari aduse sunt:

  • Firmele ce desfasoara exclusiv activitati de inovare sau cercetare-dezvoltare beneficiaza de scutire la impozitul pe profit pentru primii 10 ani de activitate.

     
  • Incepand cu 01.02.2017, va fi considerata microintreprindere, obligatoriu, firma care in exercitiul financiar anterior nu a depasit venituri de 500.000 euro.

     
  • Exista o perioada tranzitorie pentru firmele platitoare de impozit pe profit care la 31.12.2016 au inregistrat venituri intre 100.000 EUR (deci raman platitoare de impozit pe profit pe vechea legislatie) si 500.000 EUR (deci devin microintreprinderi pe noua reglementare). Acestea vor fi platitoare de impozit pe profit pentru luna ianuarie 2017, urmand ca sa depuna declaratia de impozit pe profit 101 pentru perioada 01-31 ianuarie 2017 pana pe data de 25.02.2017. Aceste firme devin platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii incepand cu 01.02.2017.

     
  • Impozitul pe venitul microintreprinderii este de 1% pentru firmele care au 1 sau mai multi salariati si de 3% pentru cei fara salariati (se elimina cota de 2%).

     
  • Abonamentele de sanatate suportate de salariati vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit intr-o valoare de 400 euro anual.

     
  • Vanzarile de active din patrimoniul personal (constructii, terenuri) vor fi scutite de impozit pentru suma de 450.000 lei.  Pentru suma ce depaseste aceasta valoare, se va plati un impozit de 3%.

     
  •  Se abroga plafonul de 5 salarii medii brute ca suma maxima la care se calculeaza contributia de asigurari sociale (CAS) pentru persoanele ce realizeaza venituri din salarii salariilor. Aceasta abrogare este valabila atat pentru contributia platita de angajat, cat si pentru cea datorata de angajator.

     
  • Pentru veniturile din investitii (dividende, dobanzi, cedarea partilor sociale si a actiunilor etc), nu se datoreaza contributia la sanatate daca persoana fizica realizeaza venituri ce sunt supuse deja contributiei la sanatate (venituri din salarii, pensii, activitati independente etc). Daca veniturile din investitii sunt singurele venituri ale persoanei fizice respective, aceasta va datora contributia la sanatate, insa baza de calcul nu mai este plafonata.

 


de Robert Gearba

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari fiscale 2017102 taxeOUG nr. 3/2017scutire impozitul pe profitmicrointreprindereVanzarile de active


Data aparitiei: 16 Ianuarie 2017

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Modificari fiscale 2017":
Rating:

Nota: 2.27 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X