email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Platitor de impozit pe profit. Majorare capital social. Cum facem monografia contabila?

majorare capital socialimpozit pe profitinregistrari contabileimpozit microintreprindere

In randurile de mai jos, avem o societate platitoare de impozit pe profit la data de 31.12.2016 care a realizat o cifra de afacere de 2.190.000 lei. Majorand capitalul social de la 1000 lei la 45000 lei in ianuarie 2017, stabilim daca poate opta sa ramana platitor de impozit pe profit incepand cu trimestrul I 2017 sau nedepasind cifra de 500000 euro la 31.12.2016 si daca este obligatoriu sa treaca la impozit pe venit microintreprindere.

De asemenea, vom vedea daca majorarea capitalului social in suma de 44000 lei se poate face din contul 1068, precum si care este monografia contabila cu toate obligatiile fiscale.

Potrivit prevederilor  art. 48 alin. (5 indice 2) din Codul fiscal,  prin exceptie de la prevederile art. 47, microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita.

Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective.
 
In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47.

Avand in vedere aceste prevederi apreciez ca ramaneti platitor de impozit pe profit  in anul 2017. In mod normal acest articol se aplica microintreprinderilor . Practic dvs. de la 01.02.2017 ar trebui sa treceti la sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii.
 
 Tot la alin. (5 indice 2) se mai arata ca iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv. Astfel , dvs. nu aveti ce optiune sa depuneti,  decat in situatia in care va inregistrati ca platitor de venituri pe microintreprinderilor si ulterior sa iesiti din acest sistem de impozitare. Societatea dvs. este platitoare de impozit pe profit si in luna ianuarie 2017. Pana la aceasta data  nu au aparut norme pentru aplicarea acestor modificari, iar raspunsul este dat sub rezerva clarificarilor ulterioare.

 Majorarea capitalului social al unei societati cu raspundere limitata se poate realiza, din punct de vedere juridic, potrivit art. 210 coroborat cu prevederile art. 221 din legea 31/1990 a societatilor - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Majorarea capitalului social se poate face si prin incorporarea rezervelor , cu exceptia rezervelor legale.

Din punct de vedere contabil, la pct.412 alin (3)  din Reglementarile contabile se arata ca principalele operatiuni care se inregistreaza in contabilitate cu privire la majorarea capitalului sunt: subscrierea si emisiunea de noi actiuni, incorporarea rezervelor si alte operatiuni, potrivit legii.
 
Majorarea capitalului social din alte rezerve se realizeaza prin formula:
1068 "Alte rezerve" = 1012 "Capital subscris varsat"
 
Din intrebarea dvs. inteleg, ca sumele inregistrate in contul 1068 sunt din repartizarea profiturilor  nete ale  anilor precedeti.

Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 26 alin 5 din Codul fiscal, reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa, inclusiv rezerva legala, se include in rezultatul fiscal, ca venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii sub orice forma, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv.
 
 Prin urmare, numai daca sumele inregistrate in alte rezerve provin din sume ce au fost anterior deductibile la calculul profitului impozabil, la reducerea/anularea sumelor din contul 1068 "Alte rezerve" are loc o schimbare de destinatie a rezervelor ce implica considerarea acestora drept venituri impozabile.

In situatia mentionata de dvs, apreciez ca nu aveti  nicio obligatie fiscala, avand in vedere ca aceste sume au fost impozitate la momentul inregistrarii in contul 1068 "Alte rezerve".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare capital socialimpozit pe profitinregistrari contabileimpozit microintreprindere


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2017

Votati articolul "Platitor de impozit pe profit. Majorare capital social. Cum facem monografia contabila?":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X