Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 101 pentru anul 2016. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

formularul 10127 martie 2017anul fiscalanul calendaristiclichidaredeclaratia anuala de impozit

Prin OANAF 3386 din 25.11.2016 a fost aprobat Formularul 101 pentru declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2016. Formularul poate fi descarcat de pe pagina ANAF, fiind publicat in data de 27 ianuarie 2017.

 

Actualizare ANAF la 8 februarie 2017:

D 101 - Declaratie privind impozitul pe profit, conform OPANAF nr. 950/ 25.11.2016. Ca urmare a modificarii plafonului de venituri, incepand cu 01.02.2017, vor intra in categoria microintreprinderilor si PJ romane platitoare de impozit pe profit la data de 31.01.2017 si care la data de 31.12.2016 au realizat venituri cuprinse intre 100001-500000 euro, echivalentul in lei. Valabil pentru luna ianuarie 2017 - publicat in data de 08.02.2017. Click aici pentru D 101 actualizata la 8 februarie 2017!

Declaratia se depune de catre platitorii de impozit pe profit la urmatoarele termene:

1. 27 februarie 2017 in cazul urmatorilor contribuabili:

- contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura;
cultele religioase,


- unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior, particulare, acreditate, precum si cele autorizate,
- asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari,
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania,
- organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale

Atentie! Formularul se va depune de catre persoanele care aplica regulile speciale de impozitare reglementate la art. 15 din Codul fiscal, inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit Titlului II "Impozitul pe profit" din Codul fiscal.

Aceasta obligatie este expres prevazuta de instructiunile de completare a formularului avand in vedere interpretarile diferite din anii precedenti.


2. 27 martie 2017 in cazul altor contribuabili decat cei de la pct. 1.

3. Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare, potrivit legii, au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare.

4. Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile.

In cazul fuziunilor sau divizarilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanelor juridice absorbite/divizate prin dizolvare fara lichidare, perioada impozabila se incheie la una dintre urmatoarele date:
   1. la data inregistrarii in registrul comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti competente sau de alte autoritati competente a noii persoane juridice ori a ultimei dintre ele, in cazul constituirii uneia sau mai multor persoane juridice noi;
   2. la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau de la alta data stabilita prin acordul partilor in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii;
   3. la data inmatricularii persoanei juridice infiintate potrivit legislatiei europene, in cazul in care prin fuziune se constituie asemenea persoane juridice;

5. Contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic au obligatia sa depuna declaratia privind impozitul pe profit pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabil, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

La completarea formularului se au in vedere prevederile Legii nr. 227/2015, ale Normelor metodologice de aplicare, precum si deciziile Comisiei fiscale centrale constituite la nivelul MFP.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 10127 martie 2017anul fiscalanul calendaristiclichidaredeclaratia anuala de impozit


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2017
Ultima actualizare: 09 Februarie 2017

Votati articolul "Formularul 101 pentru anul 2016. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X