email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Microintreprindere vs. platitor de impozit pe profit

microintreprindereplatitor impozit pe profitavantajoscapitalul societatiiplatitoare impozit pe profit

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prevede ca regula generala ca firmele trebuie sa plateasca impozit pe profit, subiect detaliat la Titlul II al Codului.

Exista insa si exceptia ca unele dintre firme trebuie sa se declare microintreprinderi, in functie de anumite criterii, aspecte detaliate la Titlul III al Codului.

Evident, in functie de circumstantele specifice, este mai avantajos pentru o firma sa fie microintreprindere decat platitoare de impozit pe profit si invers. De exemplu o firma care este in perioada de investitii este mai avantajos sa fie platitoare de impozit pe profit, in timp ce o firma de consultanta este mai avantajos sa fie microintreprindere.

Codul Fiscal ofera cateva cai prin care o firma, in functie de interesele sale, poate actiona astfel incat sa isi schimbe regimul fiscal.  

Daca firma este platitoare de impozit pe profit si doreste sa devina microintreprindere

Din pacate aici optiunile nu sunt prea numeroase. Trebuie ca la sfarsitul anului firma sa se incadreze in toate conditiile generale prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal la articolul 47 "Definitia microintreprinderii", chiar si luand in considerare infiintarea unor alte societati care sa preia din veniturile firmei respective:

           a) sa fi realizat venituri, altele decat cele obtinute din domeniul bancar, al asigurarilor și reasigurarilor, al pietei de capital, al jocurilor de noroc sau de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale,
           b) sa fi realizat venituri, altele decat cele din consultanta și management, in proportie de peste 80% din veniturile totale,


           c) sa fi realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 EUR,
           d) capitalul social al acesteia sa fi fost detinut de persoane, altele decat statul și unitatile administrativ-teritoriale,
           e) sa nu se fi aflat in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatorești, potrivit legii.

Daca firma este microintreprindere si doreste sa devina platitoare de impozit pe profit

In acest caz exista mai multe variante:

Prima si cea mai evident este de a incalca una din regulile enumerate mai sus:

  • sa realizeze venituri din consultanta mai mari de 20% din veniturile totale – aici trebuie sa fiti foarte atenti, deoarece nu orice serviciu prestat si denumit "consultanta" chiar este consultanta. Trebuie sa puteti dovedi ca a avut loc un transfer real de know how, cunostinte, informatii, astfel incat clientul sa fi beneficiat de o valoare adaugata necesara si specifica activitatii sale, care de pe urma acestor servicii s-a imbunatatit, s-a eficientizat, a dus la cresterea veniturilor etc;
  • sa inregistreze in cursul anului venituri care sa depaseasca echivalentul in lei a 500.000 EUR – si aici trebuie sa fiti constienti ca un eventual control al autoritatii fiscale va poate solicita documente justificative, deci este de evitat de exemplu intocmirea unor facturi care sa fie stornate in anul urmator, fara nicio justificare economica (organul fiscal are dreptul sa reclasifice tranzactiile in cazul in care constata de exemplu ca serviciile facturate au fost nereale sau artificiale);
  • sa realizeze venituri din activitati bancare, de asigurari etc.

O alta posibilitate este ca inca de la infiintare, sau chiar ulterior, capitalul societatii sa fie de cel putin 45.000 RON. In acest caz, societatea are dreptul:

  • sa solicitate ca ea sa fie direct platitoare de impozit pe profit, respectiv
  • sa notifice autoritatii fiscale modificarea regimului fiscal din microintreprindere in platitoare de impozit pe profit in trimestrul in care Oficiul Registrului Comertului a inregistrat marirea de capital social.

de Robert Gearba

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprindereplatitor impozit pe profitavantajoscapitalul societatiiplatitoare impozit pe profit


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2017

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Microintreprindere vs. platitor de impozit pe profit":
Rating:

Nota: 3.29 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X