email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea declaratiei informative si inregistrarea fiscala a nerezidentului. Cum procedam?

inregistrarea fiscalanerezidenticodul fiscaldeclaratia 207impozit pe venit

In analiza de mai jos, dam ca exemplu situatia in care, in anul 2016, o societate a primit de la persoane juridice nerezidente facturi pentru prestarea de consultanta in domeniul veterinar (speaker pentru un eveniment organizat in Romania) astfel:
- prima companie este rezident in Olanda, a prezentat certificatul de rezidenta fiscal si factura i-a fost platita integral
- a doua companie este rezident Columbia, este o companie afiliata a grupului a prezentat certificate de rezidenta fiscala, dar nu exista Conventie de evitare a dublei impuneri cu Columbia. Societatea din Romania va retine si plati cei 16% impozit pe venit cu retinere la sursa.

Stabilim daca ambele tranzactii trebuie declarate in formularul 207 si care sunt, in cazul tranzactiei cu firma din Columbia, obligatiile platitorului de venit cu privire la inregistrarea fiscala a acestuia in Romania (formular 015).

Iata raspunsul specialistului:

In cazul ambelor contracte se constata faptul ca veniturile platite nerezidentilor au natura veniturilor din consultanta din orice domeniu care sunt impozabile in Romania potrivit art. 223 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal.
 
In acelasi timp, potrivit art. 231 alin. (1) platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
 
Din coroborarea celor doua prevederi mentionate mai sus rezulta ca obligatia de declarare revine societatii platitoare de venit in ambele cazuri. Desigur ca, in masura aplicarii Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Olanda ca urmare a prezentarii certificatului de rezidenta fiscala, veniturile nerezidentului de natura serviciilor de consultanta care nu sunt realizate printr-un sediu permanent in Romania vor fi impuse exclusiv in statul de rezidenta.
 
Modelul, continutul si instructiunile de completare a formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" sunt aprobate prin OPANAF 3695/2016. Potrivit prevederilor capitolului II "Completarea declaratiei" pct. 6. "Sectiunea IV Date informative privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", pentru veniturile de natura celor care se regasesc la lit. g) "07. Venituri din servicii prestate de persoane nerezidente (art.223 alin.(1) lit.i), k) si l))" se va completa si coloana "3.CF/CNP/ NIF din Romania" in care se va inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului de venit nerezident, emis de autoritatea competenta din Romania. Necompletarea acestei informatii genereaza eroarea "La categoria 07. din tabelul IV. exista inregistrari incomplete in randurile - rd.1" si conduce la imposibilitatea validarii inregistrarilor si a emiterii fisierului D207.xml.


 
Avand in vedere ca obligatia de inregistrare fiscala revine persoanelor nerezidente si nu conditioneaza plata venitului consideram ca solutia de impiedicare a indeplinirii obligatiilor declarative de catre platitorul de venit este nelegala, declaratia trebuind sa poata fi depusa si in lipsa informatiilor care privesc exclusiv raporturile de drept fiscal dintre administratia fiscala si persoana nerezidenta care realizeaza venituri din Romania.
 
Inregistrarea persoanelor juridice nerezidente are ca temei alin. (1) al art. 82 din Codul de procedura fiscala care statueaza obligatia de inregistrare fiscala si de primire a unui cod de identificare fiscala, oricarei persoane sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal. Consideram ca este parte a unui astfel de raport nerezidentul care realizeaza venituri supuse impozitarii in Romania indiferent de faptul ca este scutit ca urmare a indeplinirii unui ansamblu de conditii conform art. 229 sau prin aplicarea Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta.
 
Cu privire la obligativitatea inregistrarii fiscale in cazul veniturilor realizate de catre nerezidenti de natura celor supuse retinerii la sursa trebuie subliniate si dispozitiile alin. (3) al art. 82 care instituie o procedura derogatorie de realizare a inregistrarii direct prin intermediul platitorului de venit si nu doar direct sau printr-un imputernicit anume desemnat.
 
In cazul societatii din Columbia obligatia de inregistrare fiscala prin intermediul declaratiei 015 aprobata prin OPANAF nr. 3249/2016 se mentine in conditiile celor mentionate mai sus indiferent de volumul ori frecventa tranzactiilor. Desigur ca neexistand o conventie pentru evitarea dublei impuneri venitul platit, indiferent de natura acestuia, va face obiectul impunerii in Romania conform art. 223 utilizand cota prevazuta la art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrarea fiscalanerezidenticodul fiscaldeclaratia 207impozit pe venit


Data aparitiei: 09 Februarie 2017

Votati articolul "Depunerea declaratiei informative si inregistrarea fiscala a nerezidentului. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X