email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia recapitulativa (VIES)

declaratia recapitulativalivrariachizitii intracomunitare

DECLARATIA RECAPITULATIVA (VIES)

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care realizeaza operatiuni intracomunitare, in conformitate cu prevederile Regulamentului C.E. nr.1798/2003, OMFP Nr. 537/2007 publicat in Monitorul Oficial nr. 260 din data de 18.04.2007si art.1564 din Codul Fiscal al Romaniei au obligatia sa depuna la organele fiscale competente , trimestrial, Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare (390 VIES).

                                    1.Date generale

Declaratia recapitulativa cuprinde urmatoarele informatii:

- suma totala a livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de la plata taxei pe fiecare cumparator;

- suma totala a livrarilor de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare efectuate in Statul Membru de sosire al bunurilor expediate sau transportate, pe fiecare beneficiar al livrarii ;

- suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care aceasta persoana

impozabila este obligata la plata taxei;

- suma totala a achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare pentru care persoana impozabila beneficiara este persoana obligata la plata taxei.

                                      2.Kit-ul de instalare

Kitul de instalare se obtine accesand portalul http://www.mfinante.ro/, sectiunea “

Declaratii fiscale”. Ultima versiune este actualizata in 27/07/2007- vers.1.0.3.3

                3.Modul de completare a declaratiei recapitulative

Sectiunea 1

Cartusul Perioada de raportare se completeaza cu:

- anul la care se refera declaratia; se inscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (exemplu: 2007);

- perioada de raportare aferenta operatiunilor realizate; este formata din doua caractere, primul fiind litera "T" si al doilea fiind cifra aferenta trimestrului respectiv (exemplu: pentru trimestrul 2 se va inscrie "T2").

Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.

In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se cuprind numai informatiile corecte referitoare la tranzactiile pentru care se opereaza rectificarea.

Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.

Declaratia rectificativa se foloseste si pentru reducerea bazei de impozitare a achizitiilor intracomunitare.

Cartusul Date de identificare contine:

1.  Cod de identificare fiscala - se inscrie codul primit la inregistrarea in scopuri de TVA, inscris in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.

Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.

2. Denumire/nume, prenume - se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele persoanei impozabile.

3. Domiciliul fiscal - se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Cartusul Rezumat declaratie contine:

- numarul total al paginilor anexa la declaratie;

- numarul total al operatorilor intracomunitari, indiferent de numarul operatiunilor;

- valoarea operatiunilor, defalcata pe tipuri: livrari, livrari in cadrul operatiunilor triunghiulare si achizitii.

Sectiunea a 2-a

Se completeaza cu tranzactiile intracomunitare efectuate, in urmatoarea ordine:

1. livrari intracomunitare de bunuri (L);

2. livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare (T);

3. achizitii intracomunitare de bunuri si achizitii de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare (A).

Fiecare pagina aferenta sectiunii a 2-a va contine, in antet, informatii privind codul de inregistrare in scopuri de TVA, perioada aferenta si numarul paginii.

1. Livrari intracomunitare de bunuri - se inscrie suma totala a livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de la plata taxei in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pe fiecare cumparator pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in trimestrul calendaristic respectiv.

2. Livrari de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare

- se inscrie suma totala a livrarilor de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, prevazute la art. 1321 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in statul membru de sosire a bunurilor expediate sau transportate, pe fiecare beneficiar al livrarii ulterioare ce are desemnat un cod T si pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in trimestrul calendaristic respectiv;

- se va completa doar de catre cumparatorul revanzator.

3. Achizitii intracomunitare de bunuri - se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila care depune declaratia este obligata la plata taxei conform art. 151 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru care exigibilitatea taxei intervine in trimestrul calendaristic.

4. Achizitii de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare - se inscrie suma totala a achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare pentru care furnizorul a desemnat persoana impozabila beneficiara drept persoana obligata la plata taxei, in conformitate cu art. 150 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Coloana Tara - codul tarii care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA al clientului/furnizorului.

Coloana Cod operator intracomunitar - codul de inregistrare in scopuri de TVA al operatorului fara codul de tara. Acesta trebuie introdus fara spatii, virgule sau puncte.

Coloana Tipul operatiunii

L - pentru livrari intracomunitare catre alte state membre;

T - pentru livrari in cadrul unei operatiuni triunghiulare;

A - pentru achizitii intracomunitare si achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare din alte state membre;

Coloana Baza impozabila - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul client/furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA, stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).

In subsolul paginii se inscrie suma totala a tranzactiilor inscrise in pagina respectiva, iar pe ultima pagina a declaratiei se inscrie si totalul general al operatiunilor.

Toate sumele se inscriu in lei.

NOTA:

Pentru achizitii intracomunitare de bunuri si achizitii de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa, astfel:

- Coloana Tara - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara

- Coloana Cod operator intracomunitar - nu se va inscrie nimic.

- Coloana Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar - se va inscrie denumirea/numele si prenumele a/ale furnizorului care a emis factura.

- Coloana Tipul operatiunii - se va inscrie A.

- Coloana Baza impozabila - valoarea tranzactiei/ tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA, stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare).

5.Depunerea declaratiei recapitulative

Declaratia recapitulativa se depune trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare incheierii trimestrului, la organul fiscal competent.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor depune declaratia recapitulativa numai in trimestrul de raportare in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru livrarile/achizitiile intracomunitare, precum si pentru livrarile si achizitilei in cadrul unei operatiuni triunghiulare efectuate.

Declaratia recapitulativa se depune in format electronic, astfel:

- la registratura organului fiscal competent;

- la posta, prin scrisoare recomandata;

- prin completare, pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice;

- prin SEN.

Formatul electronic depus pe suport electronic va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat.

Formatul se editeaza in doua exemplare:

- un exemplar se depune la unitatea fiscala, impreuna cu suportul electronic;

- un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Formatul electronic al declaratiei recapitulative se transmite organului competent pe suport electronic.

Prin SEN depun contribuabilii care dispun de un certificat digital eliberat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei

                         5.Prelucrarea declaratiei recapitulative

Prelucrarea declaratiilor recapitulative depuse de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA se realizeaza de catre organul fiscal competent, prin folosirea programului informatic de prelucrare pus

la dispozitie de Directia generala a tehnologiei informatiei, pana la data de 5 a lunii urmatoare termenului de depunere a declaratiei.

Informatiile din declaratiile recapitulative se introduc intr-o baza centrala de date.

In ziua lucratoare imediat urmatoare, din baza de date centrala se transmit, catre fiecare organ fiscal competent, informatiile din declaratiile recapitulative depuse de persoanele impozabile din raza lor de

competenta, in vederea verificarii formale.

                  6.Corelatii si verificari in declaratia recapitulativa

Pentru fiecare declaratie recapitulativa, organul fiscal competent va verifica:

a) corectitudinea codului de inregistrare in scopuri de TVA a persoanei impozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare, prin verificarea datelor de identificare din declaratie cu cele existente in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA;

b) completitudinea codurilor de inregistrare in scopuri de TVA a operatorilor straini inscrisi in declaratie: inscrierea corecta a codului de tara, precum si a numarului de caractere al codului.

c) corelarea totalului sumelor aferente livrarilor/achizitiilor intracomunitare din declaratia recapitulativa cu cele inscrise in randurile corespunzatoare din Decontul de TVA sau Decontul special de TVA, dupa caz, astfel:

A. LIVRARI + LIVRARI IN CADRUL UNEI OPERATIUNI TRIUNGHIULARE DIN DECLARATIA RECAPITULATIVA = LIVRARI INTRACOMUNITARE DIN DECONTUL DE TVA

B. ACHIZITII + ACHIZITII IN CADRUL UNEI OPERATIUNI TRIUNGHIULARE DIN DECLARATIA RECAPITULATIVA = ACHIZITII INTRACOMUNITARE DIN DECONT DE TVA SAU DECONT SPECIAL DE TVA

d) indeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei recapitulative, prin incrucisarea informatiilor referitoare la persoanele impozabile care au declarat livrari/achizitii in deconturile de TVA si deconturile speciale de TVA depuse, cu informatiile referitoare la persoanele impozabile care au depus declaratii recapitulative.

In cazul persoanelor impozabile cu obligatii declarative lunare, precum si in cazul in care, in cadrul trimestrului de raportare au fost depuse mai multe deconturi speciale de TVA de catre contribuabil, corelatiile se verifica avand in vedere totalul livrarilor, respectiv al achizitiilor inscrise in toate declaratiile depuse in cadrul perioadei la care se refera declaratia recapitulativa.

                                         7.Sanctiuni

Persoanele impozabile care depun cu intarziere declaratia recapitulativa sunt sanctionate potrivit art.189 alin 1. lit.h) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de la 50 lei la 1.500 lei pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 500 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia recapitulativalivrariachizitii intracomunitare


Data aparitiei: 14 August 2007

Votati articolul "Declaratia recapitulativa (VIES)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X