email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale pentru persoane fizice

formularul 600activitati independentepfaasigurari socialesistemul public de pensii

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente (PFA, II, AF, persoanele fizice care obtin venituri din profesii libere) declara contributia de asigurari sociale prin formularul 600 "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii”. Prin acest formular, pe de o parte, persoanele fizice declara ca se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata contributiei, iar pe de alta parte pot opta pentru cota de contributie de asigurari sociale integrala.

Pentru anul 2017 termenul de depunere a acestui formular a fost 31 ianuarie 2017. Persoanele fizice care se inregistreaza in cursul anului depun declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.

Nedepunerea la termen a formularului 600 se sanctioneaza cu amenda contraventionala, prevazuta la art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, de la 50 lei la 500 lei.

In cazul in care organul fiscal competent constata neindeplinirea obligatiei depunerii declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600) acesta stabileste din oficiu obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale pe baza formularelor aprobate prin OANAF 648 din 10 februarie 2017.

Persoanele care nu si-au indeplinit obligatia de depunere a formularului 600 vor fi notificate de organul fiscal. Acestea vor trebui sa se prezinte la sediul organului fiscal in termen de 15 zile de la data primirii notificarii, in vederea audierii. Daca persoana fizica nu depune declaratia in termen de 15 zile de la primirea notificarii organul fiscal stabileste din oficiu obligatiile de plata si emite decizia privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale pentru persoane fizice.

Depunerea declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, pentru obligatiile stabilite din oficiu, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei, conduce la desfiintarea deciziei de impunere din oficiu.

Nu au obligatia depunerii declaratiei 600 si nu vor fi notificate:

  • persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, potrivit legii,
  • persoanele care au calitatea de pensionari.
  • persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit daca valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului nu depaseste 35% din castigul salarial mediu brut;
  • persoanele impuse in sistem real pentru care venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, nu depaseste 35% din castigul salarial mediu brut.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 600activitati independentepfaasigurari socialesistemul public de pensii


Data aparitiei: 17 Februarie 2017

Votati articolul "Stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale pentru persoane fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X