email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul Nontransferurilor

registru nontransferuri

REGISTRUL NONTRANSFERURILOR

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2217 din 22 decembrie 2006 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 alin. (1) - (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare publicat in Monitorul Oficial nr. 1041 din 28 decembrie 2006 reglementeaza jurnalele, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice a fiecarei persoane impozabile.

Date generale

Registrul nontransferurilor de bunuri se utilizeaza pentru evidentierea bunurilor transportate de persoana impozabila sau de alta persoana in contul acesteia in afara Romaniei, dar in interiorul Comunitatii pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (12) lit. f) - h) din Codul fiscal, cu exceptia situatiilor in care se aplica masurile de simplificare aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.

Elemente componente

Registrul nontransferurilor de bunuri va cuprinde:

1. descrierea bunurilor;

2. cantitatea bunurilor;

3. valoarea bunurilor;

4. circulatia bunurilor;

5. descrierea bunurilor care nu sunt returnate, cantitatea acestora si o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu aceste operatiuni, dupa caz, precum si data emiterii acestor documente.

Operatiuni privind nontransferul

Nontransferul reprezinta expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizat in scopul uneia din urmatoarele operatiuni:

- prestarea de servicii in beneficiul persoanei impozabile, care implica lucrari asupra bunurilor corporale efectuate in statul membru in care se termina expedierea sau transportul bunului, cu conditia ca bunurile, dupa prelucrare, sa fie reexpediate persoanei impozabile din Romania de la care fusesera expediate sau transportate initial - Art.128 alin (12) lit.f) din Codul Fiscal

- utilizarea temporara a bunului respectiv pe teritoriul statului membru de destinatie a bunului expediat sau transportat, in scopul prestarii de servicii in statul membru de destinatie, de catre persoana impozabila stabilita in Romania - Art.128 alin (12) lit. g) din Codul Fiscal

- utilizarea temporara a bunului respectiv, pentru o perioada care nu depaseste 24 de luni, pe teritoriul unui alt stat membru, in conditiile in care importul aceluiasi bun dintr-un stat tert, in vederea utilizarii temporare, ar beneficia de regimul vamal de admitere temporara cu scutire integrala de drepturi de import - Art.128 alin (12) lit. h) din Codul Fiscal

Cu alte cuvinte, nontransferul reprezinta transportul bunurilor intre 2 state membre fara transmiterea dreptului de proprietate si care nu se asimileaza cu o livrare intracomunitara si respectiv cu o achizitie intracomunitara, astfel:

- uzul temporar al bunurilor in alt stat membru in scopul prestarii de servicii (ex. leasingul)
- lucrari efectuate asupra bunurilor in alt stat membru cu conditia intoarcerii acestora in tara de origine (ex.lohnul)
- transmiterea de bunuri in vederea testarii si verificarii conformitatii pentru maxim 24 de luni (ex.expunerea in tg si expozitii)

Aplicarea masurilor simplificate

Aplicarea masurilor simplificate presupune respectarea urmatoarelor conditii :

- ambele state nu considera mutarea acestor bunuri ca transferuri si achizitii intracomunitare asimilate sau aplica un regim de simplificare similar.

- consignatarul sau cumparatorul bunurilor, din celalalt stat membru sunt cunoscuti de catre furnizor sunt inregistrati in scopuri de TVA in respectivul stat membru.

Transportul bunurilor in celalalt stat membru, fara sa existe o tranzactie propriu-zisa, trebuie raportat de catre furnizor in registrul non-transferurilor si daca ulterior bunurile sunt cumparate, trebuie sa se faca o mentiune in registrul non-transferurilor cu privire la factura emisa pentru aceasta livrare intracomunitara de bunuri.

Intocmirea Registrului Nontransferurilor

Registrul nontransferurilor de bunuri nu este un formular tipizat stabilite de Ministerul Finantelor Publice. Fiecare persoana impozabila poate sa-si stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale stabilite.

Se poate intocmi manual, prin procedee mecanografice, prin utilizarea sistemului informatic, dupa caz.

Stocarea Registrului Nontransferurilor

Registrul nontransferurilor de bunuri se poate stoca prin orice metode si in orice loc in urmatoarele conditii:

a) locul de stocare sa se afle pe teritoriul Romaniei, cu exceptia celor intocmite prin mijloace electronice, care pot fi pastrate in orice loc, daca pe perioada stocarii:

1. se garanteaza accesul on-line la datele respective;

2. se garanteaza integritatea continutului documentelor respective;

b) in cazul stocarii prin mijloace electronice, informatiile privind registrul nontranferurilor trebuie sa fie puse la dispozitia organelor fiscale competente fara nicio intarziere, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Contraventii

Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse, in baza Legii Contabilitatii nr.82/1991, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 la 4.000 lei.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
registru nontransferuri


Data aparitiei: 15 August 2007

Votati articolul "Registrul Nontransferurilor":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X