email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea bugetului asigurarilor sociale a fost publicata. Cat este castigul salariul mediu brut utilizat in 2017

castigul salarial mediulegea 7/2017bugetul asigurarilor socialecontributii de asigurari sociale

In  Monitorul Oficial, Partea I nr. 128 din 17 februarie 2017 a fost publicata Legea nr. 7/2017 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017.

Conform art. 16 din lege castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017 este de 3.131 lei.

In functie de castigul salarial mediu brut se stabilesc sumele datorate cu titlu de contributii de asigurari sociale pentru anumite venituri. Spre exemplu:

  • in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Ca urmare, baza minima de calcul este 1.096 lei. Baza maxima de calcul este plafonata lunar la 5 salarii medii brute. Astfel, procentul de contributie se aplica la baza de calcul minima de 1.096 lei pana la maxim 15.655 lei pe luna.

  • pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.

Si baza de calcul a contributie de asigurari sociale de sanatate este plafonata in cazul anumitor venituri:
pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, precum si pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din asocierea cu o persoana juridica bazele lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu pot fi mai mari decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.

  • pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile agricole pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul nu pot fi mai mari decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
  • pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, inclusiv venituri din arendarea bunurilor agricole, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

Prin art. 17 lin lege s-a stabilit si cuantumul ajutorului de deces astfel:
   a) in cazul asiguratului sau pensionarului, la 3.131 lei;


   b) in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.566 lei.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
castigul salarial mediulegea 7/2017bugetul asigurarilor socialecontributii de asigurari sociale


Data aparitiei: 20 Februarie 2017

Votati articolul "Legea bugetului asigurarilor sociale a fost publicata. Cat este castigul salariul mediu brut utilizat in 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X