email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cursul valutar pentru baza de impozitare TVA si avans platit integral. Cum calculam baza?

curs valutaravanscodul fiscaltvabaza de impozitareavansul incasat

In analiza de mai jos, conform relatiei contractuale partenerul achita avans 100%.
Valoare produse = 100 $
Curs valutar avans 4.5 lei/$
Baza TVA = 450 lei
TVA = 85.5 lei

La livarare produse, cursul din data facturii definitive este de 4.6 lei/$. Vom vedea care este baza TVA pentru factura de livrare pe exemplul dat cu avansul incasat 100%.

Din intrebarea formulata, inteleg faptul ca furnizorul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, conform prevederilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016, echivalent al art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2015.
         
Avand in vedere faptul ca valoarea bunurilor respective s-a achitat, integral, in avans, la livrare, se respecta cursul valutar in vigoare la data exigibilitatii TVA, respectiv la data avansului.
 
In acest sens, am in vedere prevederile art. 290 "Cursul de schimb valutar" alin.  (2) "Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei ……, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare. In situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, …. "
 


Exigibilitatea este anticipata faptului generator (livrarea de bunuri sau prestarea de servicii) in cazul incasarii de avansuri, aspect reglementat prin 282 " Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (2) lit. b)  (2) "Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: …b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora; "
 
Prevederile art. 290 alin. (2) se completeaza cu cele de la pct. 35 alin. (2) din norme prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca, in cazul incasarii de avansuri pentru care factura este emisa ulterior incasarii avansului, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansurilor  ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii,  respectiv la momentul  regularizarii  avansului  incasat. La acest punct din norme se regasesc si 3 exemple care  pot fi utile chiar furnizorului la momentul livrarii bunurilor, moment in care trebuie efectuata si  regularizarea   avansului incasat.  Iata doar primul exemplu pe care il prezint textual, pentru a evita interpretarile subiective (exemplul poate fi adaptat pentru anul 2017, cand cota standard TVA aplicabila este de 19%):
 
"Exemplul nr. 1: In luna ianuarie 2016, o persoana impozabila A inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal
incaseaza 1.000 euro drept avans pentru livrarea in interiorul tarii a unui automobil de la o alta societate B; A va emite o factura catre B la cursul de 4,5 lei/euro, valabil la data incasarii avansului.
   
Baza de impozitare a TVA: 1.000 euro x 4,5 lei/euro = 4.500 lei.
Taxa pe valoarea adaugata aferenta avansului: 4.500 lei x 20% = 900 lei.
 Dupa o perioada de 3 luni are loc livrarea automobilului, care costa 5.000 euro. Cursul din data livrarii bunului este de 4,4 lei/euro. La data livrarii se vor storna avansul si taxa pe valoarea adaugata aferenta acestuia, respectiv 4.500 lei si 900 lei, cu semnul minus.
   
Baza de impozitare a TVA pentru livrare se determina astfel:
[(1.000 euro x 4,5 lei/euro) + (4.000 euro x 4,4 lei/euro)] = 22.100 lei.
Taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarii se determina astfel:
22.100 lei x 20% = 4.420 lei. "
 
In concluzie, in tranzactia dintre doua persoane impozabile din Romania prin care valoarea bunurilor se contracteaza in valuta, cu decontarea in lei, baza de impozitare a bunului livrat este determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data incasarii de catre furnizor a avansului, fara a se modifica in functie de cursul valutar in vigoare la data livrarii bunurilor.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
curs valutaravanscodul fiscaltvabaza de impozitareavansul incasat


Data aparitiei: 02 Martie 2017

Votati articolul "Cursul valutar pentru baza de impozitare TVA si avans platit integral. Cum calculam baza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X