email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare bunuri second-hand la distanta. Secretele din spatele unor operatiuni de succes si profitabile

livrari intracomunitarebunuri second-handcodul fiscalintreprindere mica

Afacerile cu bunuri second-hand reprezinta o sursa certa de venit si de profit pentru multe persoane. De la un nivel mic de afacere pana la un nivel mult mai profitabil (magazine specializate in antichitati, case de licitatie etc.). Mai multe situatii pot face insa ca astfel de afaceri sa aiba de trecut obstacole nu tocmai mici. Insa cunoasterea legislatiei si sprijinul pe care il ofera constant specialistii prin intermediul Portalului de Contabilitate ajuta enorm ca astfel de situatii spinoase sa fie trecute cu brio si ca afacerea sa poata continua in tihna.

Vom vedea mai jos care sunt obligatiile fiscale si inregistrarile contabile in cazul livrarilor intracomunitare sau achizitiilor intracomunitare de bunuri supuse regimului special pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati pentru o firma stabilita in Romania in cazul in care:
- firma din Romania este persoana impozabila inregistrata in scop de TVA;
- firma din Romania este intreprindere mica (neanregistrata in scop de TVA).

Furnizorul poate fi persoana impozabila inregistrata in scop de TVA, intreprindere mica sau persoana neimpozabila (persoana fizica). Vom vedea astfel in ce masura comertul cu bunuri second-hand poate face obiectul unor operatiuni triunghiulare sau al vanzarii la distanta.

Cazul 1. Firma din Romania este inregistrata in scopuri de tva conform art. 316 din Codul fiscal.
Situatia A: Firma din Romania aplica regimul special pentru bunuri sh (art. 312 Cod fiscal)
Poate achizitiona bunuri sh numai de la persoane impozabile care aplica regimul marjei sau de la persoane fizice. Nu se declara achizitiile intracomunitare in 390, deoarece firma din Romania nu este persoana obligata la plata taxei.

Vinde bunurile aplicand regimul marjei (TVA se plateste la marja de profit in Romania).
In aceasta situatie nu se declara operatiunile in 390, tva fiind platit in Romania.
 


Situatia B: Firma din Romania nu aplica regimul special pentru bunuri sh (art. 312 Cod fiscal)
Achizitioneaza bunuri fara regimul marjei, aplica taxare inversa si declara operatiunile in 390. Se considera ca a dedus tva si nu poate aplica regimul marjei pentru aceste bunuri.

Vinde bunurile catre persoane impozabile din Comunitate fara tva, daca primeste cod valid de tva. Declara vanzarea in 390.

In aceasta situatie, comertul cu bunuri SH poate face obiectul unor operatiuni triunghiulare sau al vanzarii la distanta.
 
Cazul 2. Firma din Romania nu este inregistrata in scopuri de tva conform art. 317 din Codul fiscal si achizitioneaza bunuri pentru care se aplica regimul marjei sau achizitioneaza bunuri de la persoane fizice, sau nu depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.
Nu are obligatii declarative. Vinde bunurile fara tva, aplicand regimul special pentru intreprinderi mici.
Se va inregistra in scopuri de tva conform art. 316 la depasirea plafonului de 220.000 lei.
 
Cazul 3. Firma din Romania este inregistrata in scopuri de tva conform art. 317 din Codul fiscal si achizitioneaza bunuri fara tva (nu in situatiile mentionate in cazul 2). Plateste efectiv tva pentru achizitiile intracomunitare efectuate prin decontul special de tva, formularul 301. Depune formularul 390 pentru achizitiile taxabile in Romania.

Vinde marfurile in regim de scutire. Nu depune formularul 390.

Se va inregistra in scopuri de tva conform art. 316 la depasirea plafonului de 220.000 lei.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
livrari intracomunitarebunuri second-handcodul fiscalintreprindere mica


Data aparitiei: 08 Martie 2017

Votati articolul "Vanzare bunuri second-hand la distanta. Secretele din spatele unor operatiuni de succes si profitabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X