email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scoatere din evidenta creante prescrise. Cum sa nu pierdem si mai multi bani decat am pierdut deja

scoatere din evidentaavansuricreante prescrisecodul fiscal

Procedurile nefinalizate, aspectele scapate din vedere, articolele din Codul fiscal pe care nu le interpretam corect, toate acestea sunt situatii care ne pot crea probleme si care ne pun in pericol nu doar functia, ci si veniturile de care trebuie sa avem grija.

Tocmai de aceea, este adesea excelent sa invatam din experienta altora, avand la indemana studii de caz precum cel de mai jos.

In analiza pe care v-o propunem, se prezinta urmatoarele date: "In anii 2008-2009 am achitat catre un furnizor, prin banca, avansuri diverse pentru care s-au emis facturi fiscale pe baza carora am dedus TVA (TVA recunoscut si in procesele-verbale de control din acea perioada). In luna octombrie 2016 am inregistrat 654 = 4091 cu suma achitata integral intrucat termenul de prescriptie era implinit la data de 31.12.2014. Cu acest furnizor nu avem confirmari de sold si in plus in luna iunie 2016 s-a dat si hotararea definitiva de inchidere a procedurii falimentului. Inregistarile initiale au fost 4091 = 401, 4426 = 401,401 = 5121. Suntem obligati sa ajustam baza de impozitare a TVA daca avansul a fost integral achitat? Termenul de prescriptie este implinit".


La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora, conform punctului 328 din OMFP 1802/2014.
 
Potrivit art. 287 lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare se reduce  in cazul desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans.

Conform punctului 32 alin. (3) si (4) din Normele metodologice, in sensul art. 287 lit. a) si b) din Codul fiscal, desfiintarea unui contract reprezinta orice modalitate prin care partile renunta la contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj.
 
Beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 304 alin. (1) lit. b) si art. 305 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal.
 
Conform art. 320  alin. (3) din Codul fiscal, in situatiile in care se ajusteaza baza impozabila conform art. 287 lit. a) - c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul, persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6), trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii bazei de impozitare si a taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e).


 
Astfel, avand in vedere ca nu ati efectuat confirmari de sold, iar furnizorul a dat faliment fara a va returna avansul platit, societatea dumneavoastra se regaseste in situatia prevazuta la art. 304 lit. b) din Codul fiscal (exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile) si aveti obligatia ajustarii TVA pentru avansurile platite pentru care nu ati facut demersuri in vederea recuperarii.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scoatere din evidentaavansuricreante prescrisecodul fiscal


Data aparitiei: 10 Martie 2017

Votati articolul "Scoatere din evidenta creante prescrise. Cum sa nu pierdem si mai multi bani decat am pierdut deja":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X