Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Program de fidelizare clienti. Ce cheltuieli se deduc la calcului impozitului pe profit?

program de fidelizarefidelizare clientivouchereinregistrari contabilefranciza

Trebuie sa aveti o grija deosebita, in calitate de firma, la derularea programelor de fidelizare. Prevederile aplicate in astfel de cazuri se supun unui regim fiscal si contabil distinct, asa cum urmeaza sa vedem.

In cazul de mai jos avem urmatoarele date: “O societate hoteliera care functioneaza sub un brand hotelier international (contract franciza) plateste anual in baza unei facturi emise de compania hoteliera internationala o contributie la programul de fidelizare clienti al acestui lant hotelier intenational. Este o cheltuiala de natura contului 628 fiind deductibila la calculul impozit profit?”.

Programele de fidelizare ale clientilor se fac pe baza de vouchere. Acestea sunt tratate dpv contabil in OMFP 1802/2014. Baza legala a modului de inregistrare in contabilitate a voucherelor in cadrul programelor de fidelizare a clientilor o reprezinta punctul 437 din OMEF 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:

" 437. - (1) Unele entitati pot practica programe de fidelizare a clientilor, care presupun acordarea de puncte cadou acestora. Aceste puncte cadou pot fi utilizate pentru a achizitiona bunuri sau servicii gratuite sau cu pret redus, ca parte a unei tranzactii de vanzare de bunuri sau prestari de servicii, sub rezerva indeplinirii unor eventuale conditii suplimentare.

Entitatea contabilizeaza punctele cadou ca o componenta identificabila a tranzactiei in cadrul careia acestea sunt acordate (contul 472 "Venituri inregistrate in avans"/analitic distinct). Suma corespunzatoare punctelor cadou se recunoaste drept venit in momentul in care entitatea isi indeplineste obligatia de a furniza premiile sau la expirarea perioadei in cadrul careia clientii pot utiliza punctele cadou.

Daca se estimeaza ca nivelul cheltuielilor necesare indeplinirii obligatiei de a furniza premiile depaseste contravaloarea primita sau de primit pentru acestea, la data la care clientul le rascumpara, pentru diferenta aferenta entitatea inregistreaza in contabilitate un provizion.
(2) Conditia pentru inregistrarea ca venituri in avans a valorii punctelor cadou este ca programul de fidelizare practicat de entitate sa permita cunoasterea, in orice moment, a urmatoarelor informatii: valoarea punctelor cadou acordate, termenele la care expira valabilitatea acestora, valoarea punctelor cadou onorate si valoarea punctelor cadou existente, ce urmeaza a fi onorate in perioada urmatoare.

(3) In situatia in care entitatea nu dispune de un sistem de evidenta a punctelor cadou, care sa permita cunoasterea informatiilor mentionate la alin. (2) sau in cazul in care entitatea practica alte sisteme de fidelizare a clientilor, cum ar fi cupoane valorice, tichete, aceasta inregistreaza venituri curente in clasa 7 "Conturi de venituri" pentru suma totala si, concomitent, un provizion aferent costurilor estimate a fi suportate pentru onorarea obligatiilor asumate."
 
Pentru a sti cum sa contabilizati factura de fidelizare a clientilor pe care o primiti anual de la francizor trebuie sa solicitati de la acesta programul de fidelizarea a clientilor in vederea studierii modului de implementare al acestuia.

Presupun ca acest program de fidelizare se face pe baza de vouchere. In opinia mea aceasta factura nu se inregistreaza in contul 628.
 


Din punct de vedere fiscal operatiunea privind programul de fidelizare a clientilor nu are nici o implicatie.
 
Tratamentul contabil:
 
1) plata catre francizor a valorii punctelor acordate in cursul lunii clientilor consumatori ai serviciilor firmei dvs.:      
461    =   5121   
 
2) Inregistrarea in contabilitate a acordarii voucherelor la clientii care au beneficiat de serviciile firmei dvs.:
311 = %       
             704     
             472    voucher distribuit cu ocazia prestarii serviciului de catre firma dvs.
 
3) Inregistrarea in contabilitate a voucherelor valorificate                                                                                                                                             %        =  704     
 5311                     
   472                     
 
4) Restituirea de catre francizor a valorii punctelor acordate clientilor dvs. si valorificate de catre clienti in firma dvs.
5121   =   461      
 
5) Presupunem ca s-a incheiat campania, fapt pentru care trebuie facuta urmatoarea inregistrare in contabilitate:

472 = 461  cu diferenta de vouchere nevalorificate, urmand ca ulterior sa recuperati de la francizor suma achitata si nerecuperata de la acesta sau ca aceata diferenta nerecuperata, in functie de contractul pe care l-ati incheiat cu francizorul, sa o inregistrati ca o prestare de serviciu de catre francizor

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra -  Lector Universitar dr.
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program de fidelizarefidelizare clientivouchereinregistrari contabilefranciza


Data aparitiei: 21 Martie 2017

Votati articolul "Program de fidelizare clienti. Ce cheltuieli se deduc la calcului impozitului pe profit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

X