Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se impoziteaza in 2017 bunurile sau serviciile acordate gratuit asociatilor. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

bunuri acordate gratuitcheltuieli actionarideducere tvaimpozit pe profit

Pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii, sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal.

Printre altele, sunt considerate cheltuieli facute in favoarea actionarilor sau asociatilor:
- bunurile, marfurile si serviciile acordate actionarilor sau asociatilor, precum si lucrarile executate in favoarea acestora;
- cheltuielile cu chiria si intretinerea spatiilor puse la dispozitie acestora.

Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA nu au drept de deducere pentru taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor efectuate in favoarea actionarilor sau asociatilor.

Indiferent de sistemul de impunere al persoanei juridice, daca asociatii sau actionarii sunt persoane fizice contravaloarea acestor bunuri sau servicii acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestora este asimilata veniturilor din alte surse si urmeaza regimul fiscal al acestora. De asemenea, se considera venit din alte surse si suma platita unui participant la o persoana juridica, in folosul personal al acestuia, pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la acesta, peste pretul pietei pentru astfel de bunuri ori servicii.  In aceste situatii, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.Impozitul se declara in Formularul 100, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si in formularul 205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Persoanele fizice care realizeaza veniturile nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru aceste venituri din alte surse daca realizeaza si urmatoarele tipuri de venituri:

- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente;


- venituri din asocierea cu o persoana juridica;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii pentru cresterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile
ulterioare.
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

In cazul veniturilor din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Daca nu se incadreaza la aceste exceptii, organul fiscal va stabili contributia de asigurari sociale de sanatate, in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, pe baza informatiilor din Formularul 205, prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5 % asupra veniturilor brute. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de  sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala  se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bunuri acordate gratuitcheltuieli actionarideducere tvaimpozit pe profit


Data aparitiei: 24 Martie 2017

Votati articolul "Cum se impoziteaza in 2017 bunurile sau serviciile acordate gratuit asociatilor. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 2.21 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X