email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividendele vor putea fi platite trimestrial. Proiectul elimina infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor societatii cooperative sau in folosul propriu

dividendecota partedividendele trimestrialprofitanul fiscal

Un proiect nou de lege publicat de Senat propune, in principal, posibilitatea distribuirii dividendelor si in timpul anului fiscal. Legislatia actuala nu permite plata dividendelor decat dupa incheierea situatiilor financiare si dupa depunerea bilantului, astfel ca actionarii sau intreprinzatorii pot ridica dividendele la final de an si nu in timpul anului fiscal.

Noile propuneri clarifica, totodata, unele aspecte care tin de definirea dividendelor, iar in nota de fundamentare se face referire si la diferentele care exista in cazul PFA-urilor si PFI-urilor care pot incasa profitul obtinut in cursul anului fiscal.

Exista mai multe avantaje pentru cei care au societati care obtin profit: ridicarea dividendelor in cursul anului fiscal inseamna plati mai dese catre antreprenori si un impozit mai mic la stat (de doar 5% fata de 16% cat este impozitul pe venit sub forma de salariu).

In Motivarea proiectului, se mentioneaza ca problematica repartizarii profitului si a distribuirii de dividende, inclusiv la societatile listate, in sistemul juridic romanesc, ramane inca restrictiva si intr-un anume fel neclara in ceea ce priveste definitia juridica a dividendului, in conditiile in care Legea 31/1990 nu ofera interpretului un text clar si neechivoc desi a suferit numeroase modificari de la data adoptarii ei si pana in prezent.

Scopul constituirii unei societati profesioniste sau, dupa caz, a societatii cooperative este acela de a obtine profit, se mai mentioneaza in nota amintita. E amintit totodata si "dreptul principal al asociatilor", reprezentat de distribuirea dividendelor din profitul inregistrat de societate.

Se propune o modificare legislativa care sa permita repartizarea unei cote de 1/2 din profitul realizat trimestrial sub forma de dividende in cursul exercitiului financiar.

"Aceasta masura va duce la incasari din impozitul pe dividende in cursul anului fiscal si va da posibilitatea intreprinzatorului de a beneficia de rezultatul muncii prestate pe parcursul anului fiscal".

Se face, totodata, comparatia cu PFA-urile care incaseaza venituri in cursul anului fiscal:

"In acest mod legislatia se armonizeaza si cu alte categorii de realizatori de venituri care beneficiaza de veniturile inregistrate in cursul anului fiscal (PFA, PFI etc.)", dar si cu prevederile Codului civil care defineste "fructele civile" ca fiind "veniturile rezultate din folosirea bunului de catre o alta persoana in virtutea unui act juridic precum chiriile, arenzile, dobanzile, venitul rentelor si dividendele".

De asemenea, in aceeasi nota de motivare, se mentioneaza:

"Motivul acestei propuneri vinde totodata si din intrebarea fireasca, care este interesul legiuitorului de a nu permite distribuirea anticipata a unei cote a profitului sub forma de dividend? Care este motivatia interdictiei de a distribui dividende pe parcursul anului fiscal? Consideram ca trebuie ca statul si intreprinzatorul sa aiba drepturi egale asta inseamna ca atunci cand statul se indestuleaza din munca intreprinzatorului (prin plata impozitelor) si acesta trebuie sa aiba la randul sau, dreptul repartizarii in acelasi timp a unei cote de profit.

Legea prevede sanctiuni pentru intreprinzatorul care indrazneste sa ia bani din societate, cu titlu de avans, aceasta este nici mai mult, nici mai putin decat inchisoarea! Asta inseamna ca simplul fapt de a indrazni sa iei mai devreme ce ti se cuvine, te poate transforma in infractor si poti ajunge la inchisoare! Prin definitie, infractiuni sunt acele fapte care prezinta pericol social. Nu pot sa inteleg care este pericolul social al unei astfel de fapte.

De asemenea, daca acelasi antreprenor ar fi ales sa nu isi constituie o societate, ci sa isi desfasoare activitatea ca persoana fizica autorizata, problema ar fi disparut, ar fi putut sa isi foloseasca profitul dupa bunul plac. Consider ca astfel, legea tine cont de forma juridica si nu de continutul economic. Mai mult decat atat, permiterea platii dividendelor in avans ar aduce castiguri si pentru bugetul statului, pentru ca plata dividendelor in avans ar aduce la buget si plata impozitului pe dividende, si tot in avans".

Propunerea concreta, asadar, vizeaza posibilitatea ca dividendele sa poata fi incasate o data la fiecare trimestru in cursul anului.

In acest sens, ar urma sa se modifice Legea contabilitatii nr. 82/1991 in ce priveste art. 19, alin. (3), dupa cum urmeaza:

"Repartizarea profitului se inregisreaza in contabilitate pe destinatii, trimestrial si dupa aprobarea situatiilor financiare anuale astfel:

a) In cursul exercitiului financiar, optional, pana la 1/2 din profitul contabil net realizat in cursul trimestrului respectiv pe baza balantei contabile.

b) Dupa aprobarea situatiilor financiare anuale cu regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar vor fi returnate in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale".

Tot ca noua regula se mentioneaza ca situatia financiara anuala va evidentia dividendele atribuite partial si va regulariza, totodata, diferentele rezultate, in mod corespunzator, iar in cazul in care asociatii datoreaza restituiri de dividende, in urma regularizarii operate in situatiile finale anuale, acestea se vor achita societatii in termen de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare.


O alta propunere vizeaza Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 si care modifica art. 67, alineatul 2:

"Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsta, trimestrial si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati trimestrial, in termenii stabiliti de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului fiscal urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. (...)"

Prin modificarea Legii nr. 1/2005 Legea 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei se modifica astfel incat membrii cooperatiei sa poata primi "dividende din profitul realizat trimestrial si respectiv anual, proportional cu participarea la capitalul social".

Art. 113 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, fapta administratorului, a presedintelui societatii cooperative ori a directorului executiv care:

a) se imprumuta prin act sub semnatura privata, direct sau printr-o persoana interupsa, de la societatea cooperativa pe care o administreaza;
b) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din beneficii fictive"

Ceea ce inseamna ca se elimina, prin acest proiect de lege, din categoria de infractiune pedepsita in prezentcu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani situatia in care administratorul, presedintele sau directorul executiv al  cooperativei "foloseste cu rea-credinta bunurile sau creditul de care se bucura societatea cooperativa, intr-un scop contrar intereselor acesteia ori in folosul propriu sau pentru a favoriza o alta societate cooperativa ori societate in care are interese direct sau indirect".

Puteti consulta aici proiectul!
 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecota partedividendele trimestrialprofitanul fiscal


Data aparitiei: 30 Martie 2017

Votati articolul "Dividendele vor putea fi platite trimestrial. Proiectul elimina infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor societatii cooperative sau in folosul propriu":
Rating:

Nota: 3.35 din 5 din 17 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X