email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vouchere de vacanta versus decontarea serviciilor turistice in 2017

vouchere de vacantaprimeangajatorprima de vacantaOUG 8/2009

Vouchere de vacanta

In mediul privat, angajatorii vor acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.

Voucherele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator.

Angajatorul stabileste sub ce forma acorda voucherele de vacanta de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.

Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Salariatul nu are obligatia de a prezenta documente justificative privind utilizarea voucherelor aceste vouchere neputand fi utilizate in alte scopuri sau de alte persoane.

Astfel, voucherele de vacanta sunt destinate exclusiv achizitionarii pachetelor de servicii turistice in conformitate cu prevederile OUG 8/2009.  
Voucherele de vacanta se pot utiliza doar in Romania.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, voucherele de vacanta reprezinta avantaje salariale in baza art 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste contributiile sociale, voucherele de vacanta acordate potrivit legii, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.



Prin urmare, voucherele de vacanta nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii daca sunt acordate potrivit legii.

Servicii turistice

Incepand cu data de 01 ianuarie 2016, serviciile turistice suportate de angajator pentru salariat si membrii de familie ai acestuia sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, in conditiile prevazute in contractul de munca. Pana la aceasta data erau neimpozabile serviciile de odihna si tratament.  

In acest sens, art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal stabileste ca nu reprezinta venit impozabil contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Art. 142 lit. a) din acelasi cod stabileste ca nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, precum si contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Astfel, contravaloarea serviciilor turistice decontate de catre anajator nu va intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit daca decontarea acestora este prevazuta in contractul individual sau colectiv de munca. Aceasta, intrucat, Codul fiscal exclude din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea serviciilor turistice astfel cum este prevazut in contractul de munca.

La determinarea impozitului pe profit cheltuielile sunt deductibile limitat conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Pe scurt, regimul fiscal pentru cele doua tipuri de beneficii este urmatorul:


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacantaprimeangajatorprima de vacantaOUG 8/2009


Data aparitiei: 03 Aprilie 2017
Ultima actualizare: 04 Aprilie 2017

Votati articolul "Vouchere de vacanta versus decontarea serviciilor turistice in 2017":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X