email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe venit nu se va mai retine la sursa de catre angajator! Valabil si pentru profesiile libere si castigurile din jocuri de noroc!

impozitul pe venitimpozitul global pe gospodarieangajatorretinere la sursa

Un proiect nou de modificare a Codului fiscal propune ca impozitul pe venit sa nu se mai retina la sursa de catre angajator. Angajatorul va fi totusi obligat sa retina in continuare contributiile sociale (pensii, contributiile pentru sanatate si cele pentru somaj). In schimb, dupa noua modificare, salariatii isi vor plati singuri impozitul pe venit la final de an, in cuantum total, odata cu depunerea declaratiei de venit global pe gospodarie.

Practic, va trebui sa economisiti din salariul lunar pentru a avea la final de an suma corespunzatoare impozitului pe venit de plata catre stat.  Se va mentine doar obligatia de retinere la sursa doar impozitul pe venit din vanzarea imobilelor.

Incepand cu anul 2018, sarcina de plata a impozitului pe venit trece in responsabilitatea angajatului. Pana la finalul lunii februarie 2019, angajatorul ii va emite salariatului declaratia privind situatia veniturilor nete realizate in cursul anului precedent in care se vor regasi  datele de identificare ale contribuabilului, venitul net realizat in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior.

Atentie! Veniturile din salariile si asimilate salariilor, cele din activitati independente, dar si veniturile din investitii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodarie.

In proiectul de modificare a Codului fiscal citat de Profit.ro se abroga articolele care stabilesc obligatia angajatorului de a retine impozitul pe venit luna de luna, precum si cea privind depunerea declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit. In schimb, se introduce "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominal a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit".

Impozitul global pe gospodarie se va aplica si in cazul veniturilor din profesii independente. Astfel, platitorii de venituri pentru activitati independente scapa de obligatia de a retine impozit pe venit.

Se elimina aceasta obligatia de retinere la sursa inclusiv pentru veniturile din investitii. Daca acest impozit se va aplica, pe parcursul anului 2018 se va crea un deficit din cauza ca statul nu va mai primi luna de luna impozitul pe venit retinut in prezent de angajatori. Cuantumul, aminteste Profit.ro, este de 10% din veniturile actuale ale statului. Exista insa riscul ca nereglementarea unor aspecte in timp util sa produca incurcaturi in practica si in ce priveste plata in timp util a impozitului pe venit.

Daca pe de o parte se reduc anumite proceduri pentru angajatori, birocratia se va mari prin noua sarcina fiscala care va reveni salariatului. Ramane de vazut in ce masura la inceputul anului 2019 vor exista si consultanti fiscali care sa preia sarcina de a consilia si depune aceste declaratii in numele gospodariilor pe care le va avea in gestiune.

CITITI AICI despre Impozitul pe gospodarie: Cum se va aplica, ce deduceri fiscale vor exista si cum vor arata noile facilitati fiscale

 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe venitimpozitul global pe gospodarieangajatorretinere la sursa


Data aparitiei: 19 Aprilie 2017

Votati articolul "Impozitul pe venit nu se va mai retine la sursa de catre angajator! Valabil si pentru profesiile libere si castigurile din jocuri de noroc!":
Rating:

Nota: 3.08 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X