email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Explicatii Finante privind normele impozitului specific din 2017

norme metodologiceimpozit specificcoduri caenimpozitul specific norme

Va reamintim ca in MO nr.266/14.04.2017 a fost publicat Ordinul nr.264/464/14.04.2017 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati aplicabil contribuabililor persoane juridice care desfasoara activitati principale si/sau secundare mai precis firmelor care aveau inscrise in actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principala sau secundara, una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN (si care le desfasoara efectiv):

-    hoteluri si alte facilitati de cazare similare (CAEN 5510);

-    facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata (CAEN 5520);

-    parcuri pentru rulote, campinguri si tabere (CAEN 5530);

-    alte servicii de cazare (CAEN 5590);

-    restaurante (CAEN 5610);

-    activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente (CAEN 5621);

-    alte servicii de alimentatie (CAEN 5629);

-    baruri si alte activitati de servire a bauturilor (CAEN 5630).

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii:

-    aveau inscrisa in actele constitutive ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile enumerate mai sus;

-    nu se afla in lichidare.

Contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 (cele opt coduri enumerate anterior, n. red.) aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015 (Codul fiscal, n. red.)", se precizeaza la articolul 10 din Legea nr. 170/2016.

Cum prevederile de mai sus erau insuficiente, normele metodologice de aplicare stabilesc ca acei contribuabili ce realizeaza venituri si din alte activitati decat cele prezentate aplica un regim mixt de impozitare. Concret, acesti operatori economici sunt obligati sa determine si sa plateasca, concomitent:

- impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare celor opt coduri CAEN prevazute de Legea nr. 170/2016;

– impozitul pe profit pentru veniturile din celelalte activitati.

Astfel, pentru a putea aplica noile prevederi, agentii economici vor organiza si conduce evidenta contabila, urmand ca pentru stabilirea cheltuielilor comune ce vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal sa utilizeze „o metoda rationala de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau prin repartizarea proportional cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de contribuabil".

Contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati, calculat conform formulei stabilite in anexa corespunzatoare codului CAEN, deci doar cand exista mai multe unitati distincte.

Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare fiecarui semestru prin intermediul formularului 100; Suma de plata reprezinta o jumatate din impozitul specific anual.

In cazul in care o firma desfasoara activitate vizata de impozitul specific, cat si o activitate vizata de impozitul pe profit, aceasta trebuie sa aplice, in mod corespunzator, ambele regimuri de impozitare.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale aplicarea impozitului specific pana la data de 31 martie a anului pentru care se plateste impozitul specific;

Contribuabilii care au fost platitori de impozit specific in anul precedent si nu mai indeplinesc conditiile, in anul urmator, aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit.

In situatia in care, in cursul unui an, au aparut modificari cu privire la indeplinirea conditiilor care au stat la baza eliberarii certificatului de clasificare, la numarul locurilor de cazare, modificarea suprafetelor,inceperea/incetarea unei activitati corespunzatoare codurilor CAEN mentionate, contribuabilii calculeaza impozitul specific, in mod corespunzator, incepand cu semestrul urmator acestor modificari.

In cazul retragerii definitive a autorizatiei de functionare, a certificatului de clasificare pentru toate activitatile, persoana juridica este obligata la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii acestora.

 Baza legala: Ordin nr.264/464/14.04.2017 al ministrului turismului si ministrul finantelor publice pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati publicat in MO 266/14.04.2017.

Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice a Judetului Bistrita-Nasaud


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
norme metodologiceimpozit specificcoduri caenimpozitul specific norme


Data aparitiei: 19 Aprilie 2017
Ultima actualizare: 17 Mai 2017

Votati articolul "Explicatii Finante privind normele impozitului specific din 2017":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X