email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce noutati au publicat Finantele privind procedura pentru corectarea erorilor din situatiile financiare anuale aduse de OMFP 543/2017

corectare eroriOMFP 543/2017situatiile financiare anualeraportarile contabile anuale

Prin OMFP 543/2017 publicat in M.O. nr. 243/07.04.2017 s-a modificat si completat O.M.F.P. nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.

Noile prvevederi ofera operatorilor economic cateva luni in plus in care sa remedieze greselile aparute la intocmirea bilanturilor, in sensul ca, potrivit noii proceduri, corectarea situatiilor financiare se poate face pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale aferente exercitiului financiar al anului urmator, si nu pana la sfirsitul exercitiului financiar al anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.

Potrivit prevederilor initiale din O.M.F.P. nr. 450/2016 depunerea pentru aceeasi perioada de raportare a unui alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor mentionate mai jos, (care pot fi determinate de completarea eronata a unor date), nu si pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementarile contabile aplicabile, astfel:

a) denumirea entitatii raportoare;
b) activitatea CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) forma de proprietate;
d) numarul de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul „Date informative”.

Prin O.M.F.P. nr. 543/04.04.2017 a fost adaugat pct. 31 care prevede ca in categoria erorilor care pot fi corectate conform procedurii, s-a introdus si situatia determinata de depunerea de situatii financiare anuale / raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric.

La pct. 6 care reglementeaza depunerea de catre administrator a declaratiei pe propria raspundere, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, s-a introdus prevederea conform careia trebuie sa se indice natura erorii corectate .

Retineti ca a fost abrogata dispozitia generala referitoare la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale care cuprind informatii corectate, fiind introdus pct. 61 care prevede un termen limita doar pentru corectarea erorilor mentionate la pct. 31 (situatii care nu cuprind niciun indicator valoric) si pct. 4 (situatii depuse pe un format diferit/gresit) din O.M.F.P. nr. 450/2016, respectiv: pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale / raportarilor contabile anuale aferente exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale / raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.

A fost introdus pct. 121 potrivit caruia prevederile O.M.F.P. nr. 543/04.04.2017 se aplica si pentru corectarea erorilor mentionate la pct. 3, corespunzatoare raportarilor aferente exercitiilor financiare anterioare / anilor anteriori datei intrarii in vigoare a acestui act normative.

Atentie! In cazul corectarii erorilor contabile, asa cum sunt definite la pct. 66 din O.M.F.P. nr. 1802/2014 (astfel de erori includ: efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor) nu poate fi depus un alt set de situatii financiare anuale / raportari contabile anuale corectate.

Sursa: AJFP Braila


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectare eroriOMFP 543/2017situatiile financiare anualeraportarile contabile anuale


Data aparitiei: 24 Aprilie 2017

Votati articolul "Ce noutati au publicat Finantele privind procedura pentru corectarea erorilor din situatiile financiare anuale aduse de OMFP 543/2017":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X