email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprindere si majorarea capitalului social la cel putin 45.000 lei. Cum facem trecerea la impozitul pe profit?

majorare capital socialimpozit pe profitmicrointreprinderecodul fiscal

In cele ce urmeaza, vom vedea ce rezolvare exista pentru o societate care a devenit platitoare de impozit pe venit de la 01.02.2017 astfel incat sa treaca inapoi la impozit pe profit si cum se poate face majorarea capitalului. De asemenea, vom vedea care sunt fomalitatile si ce documente trebuie sa se depuna la Administratia Financiara.

Conform art. 48 alin. 1 din Codul fiscal, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este un impozit obligatoriu, insa, cu titlu de exceptie, microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II (adica sa fie platitoare de impozit pe profit)  incepand cu data de 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita, dupa cum se prevede la alin. 5^2 al art. 48 din Codul fiscal.

Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
 
O alta solutie este ca societatea sa nu mai indeplineasca conditiile de la art. 47 din Codul fiscal si sa fie, de data aceasta, obligata sa iasa din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor (spre exemplu, sa obtina venituri peste 500.000 euro, ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale sa depaseasca 20%, sa desfasoare activitati in domeniul jocurilor de noroc s.a.).
 
Insa, daca se doreste iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor pe baza de optiune, societatea va trebui sa-si majoreze capitalul social subscris prin aport nou de capital (numerar sau in natura) pentru depasirea limitei de 45.000 lei, pe baza de cerere de inscriere de mentiuni inregistrata la registrul comertului, cu indeplinirea formalitatilor specifice inregistrarii majorarilor de capital la registru.

Dupa inscrierea mentiunii de majorare a capitalului social la registrul comertului (eventual, urmata si de obtinerea unui certificat constatator privind situatia societatii) societatea va depune la organul fiscal formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" prevazut de OPANAF 3698/2015, modificat prin OPANAF 511/2017, la care va atasa cererea de inscriere de mentiuni si/sau certificatul constatator. Prin aceasta declaratie societatea va solicita iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor si luarea in evidenta ca platitoare de impozit pe profit. Declaratia 010 se va depune in termen de 15 zile de la majorarea capitalului social conform cererii de inscriere de mentiuni, iar societatea va redeveni platitoare de impozit pe profit chiar din trimestrul respectiv.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare capital socialimpozit pe profitmicrointreprinderecodul fiscal


Data aparitiei: 26 Aprilie 2017

Votati articolul "Microintreprindere si majorarea capitalului social la cel putin 45.000 lei. Cum facem trecerea la impozitul pe profit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X